توبه یعنی بازگشت به فطرت
#یادداشت
#مشخصات_اسلام
#حامد_خواجه
#یادداشت_107
#جلسه_320
⭕️توبه یعنی بازگشت به فطرت
شهید بزرگوار برای ورود به بحث توبه از فطرت شروع میکنند و همچنین مشخصهای که مربوط به توبه است را در پی مشخصههای فطرت میآورند. از طرفی میتوان گفت با توجه به این که همهی انسانها دارای فطرت هستند، پس امکان استعداد توبه در همهي انسانها وجود دارد حتی در پلیدترین انسانها و فرعون را که مصداق تام طغیان است به عنوان نمونه میآورد که امید توبه در او هم هست.
از طرف دیگر میتوان اینگونه به بحث نگاه کرد که توبه راه رسیدن به فطرت انسانی است. فطرتی که در حجاب است باید با توبه پرده حجاب آن را درید. حال هر مقدار این حجاب غلیظتر باشد، نیاز به توبه شدیدتری دارد. اگر در پرستش از فطرت خود دور شده است و غیر از خدا را میپرستد، باید با توبه به فطرت خود بازگردد و روی به سمت خدا بیاورد و اگر گرفتار گناهان است و با گناهان مانع رسیدن به فطرت خود میشود باید با توبه از گناهان به فطرت خود نزدیک شود و اگر گرفتار رذائل اخلاقی است باز هم باید از این رذائل که فطرت انسانی با آنها سازگاری ندارد، توبه کند و در مرتبههای بالاتر باید از این که به غیر خدا توجه داشته است توبه کند.
در تمام این موارد باید بازگشت به سمت فطرت داشته باشد و توبه یعنی بازگشت به سمت فطرت خویش و این بازگشت براساس میزان غفلتی که از فطرت خود دارد، متفاوت است.