علوم انسانی نخبگان حوزوی
#يادداشت
#مشخصات_اسلام
#عقيل_رضانسب
#يادداشت_244
#جلسه_323
💠 علوم انسانی نخبگان حوزوی که به صحنه زده اند را منفعل کرده یا تمدن غرب؟!
نخبگانی حوزوی ما که وارد معماری اجتماعی شده اند وقتی در معرض طوفانی از اقتضائات و مسائل متنافر و ایده های واگرا قرار می گیرند، افرادی از آن ها که به لحاظ علمی کم مایه هستند وارد تأیید فضای موجود که متأثر از علوم انسانی غربی است می شوند و بعد از مدتی خودشان هم با وجود اینکه به لحاظ نیت خالص هستند به لحاظ شخصیت و فکر و عمل خطرناک می شوند و در بهترین حالت یک چیز التقاطی از آب در می آورند.
اما کسانی از آنها که ذائقه علمی دارند، چرا در مقابل این طوفان اقتضائات و ایده ها به سکوت کشیده می شوند و کپ می کنند؟
آیا صرفاً علوم انسانی غربی است که این واگرایی و انفعال را ایجاد می کند یا باید بگوییم که بروز تمدنی یافتن این اندیشه ها باعث انفعال آن ها شده است؟
شاید گفته شود که چه فرقی می کند، به هر حال در یک انفعالی نسبت به فضای غرب نخبگان ما به چنین وضعی گرفتار می شوند؟! اما به نظر تفاوت می کند، یعنی اگر علوم انسانی غربی فی نفسه لحاظ شود این قدرت را نداشت که مخصوصاً کسانی که با یک سبد دارایی خوب از تراث علمی حوزوی وارد صحنه می شوند را به انفعال بکشاند؛ واقعیت این است که انسان مدرن که انسان بریده از عالم غیب است، تمدنی بر پا کرده است و تمام مشتق های عملیاتی حرف های نظری و بنیادین خودش را در لایه های مختلف حیات اجتماعی گرفته است و نرم افزارهای متعدد زیست انسان را به تصرف خودش در آورده است و سحر عظیمی بر پا کرده است.
از آن طرف با هر تحلیلی میراث علمی ما نتوانسته خروجی تمدنی متناسب با خود را عرضه کند، بله در حال شدن هستیم و داریم به سمت حیات طیبه اسلامی و شکل دادن به تمدن نوین اسلامی حرکت می کنیم؛ اما غلبه تمدنی خیلی مسئله عجیبی است، غلبه تمدنی باعث می شود که سر صحنه عملیات های بزرگ اجتماعی حتی پیچیده ترین ذهن ها و نخبگان و بلکه نوابغ جامعه شما ایده های شدنی برای خروج از آن صحنه نداشته باشند، علت قفل کردن ذهن و کپ کردن نخبگان ما این است که طرف مقابل محصول تمدنی ارائه کرده است و الان چشم ها و دل ها را پر کرده است و تو داری به یک چیزی اشاره می کنی که نیامده و در واقعیات حیات جاری نشده؛ هر چند که حرف تو را فطرت همه انسان ها هم تأیید کند.
لذا باید گفت که عامل اصلی انفعال نخبگان بروز تمدنی یافتن علوم انسانی است و الا صرف دانش اگر بود، نمی توانست این صحنه انفعالی را برای نخبگان و خواص جامعه ما ایجاد کند.