جهان بینی و ایدئولوژی از منظر #دکتر_شریعتی 2

#يادداشت
#مشخصات_اسلام
#عقيل_رضانسب
#يادداشت_252 (بخش دوم)
#جلسه_336

💠 جهان بینی و ایدئولوژی از منظر #دکتر_شریعتی

2️⃣ ایدئولوژی
لغت ايدئولوژي يك رابطه مستقيم با کلمه ديگري به نام روشنفكر يا انتلكتوئل دارد. اين دو تا لازم و ملزوم همديگرند. بنابراين روشنفكر يا انتلكتوئل ناچار از آن جهت که ايدئولوژي مشخص کننده تيپ فكري او است؛ بايد تصور دقيقي هم از ايدئولوژي داشته باشد.
کلمه ايدئولوژي همان طور که مي بينيد «ايده» از دو کلمه به معناي فكر، خيال، آرمان، صورت ذهني و عقيده، و لوژي به معناي منطق و شناخت، تشكيل شده است. بنابراين ايدئولوژي به معناي عقيده شناسي است، و در يك کلمه ایدئولوژی یعنی «عقیدت» همان کلمه که ما در زبان خودمان به نام عقيده مي فهميم. و بنابراين، ايدئولوگ يعني کسي که صاحب يك عقيده خاص است؛
علم عبارت است از آگاهي عالم نسبت به واقعيت خارجي. اما ايدئولوژي عبارت است از نوع اعتقاد متفكر نسبت به ارزش واقعيت خارجي و ارزيابي اين واقعيت خارجي و همچنين اعتقاد به اينكه اين واقعيت خارجي چه ناهنجاري هايي دارد و چگونه بايد تغييرش داد و به شكل ايده آل در آورد.
پس ايدئولوژي از سه مرحله درست مي شود: يكي جهان بيني، يكي نوع ارزيابي انتقادي محيط و مسائل، و يكي پيشنهادها و راه حل ها به صورت ايدئال و هدف ها. پس هر ايدئولوژي يك مرحله انتقادي نسبت به وضع
موجود (Statu quo) دارد.
ايدئولوژي اگر بيخودي بود، از فلسفه بايد سر مي زد؛ اگر ايدئولوژي مي بايستي از فلسفه سر مي زد، رهبران ايمان ها بايد فلاسفه مي بودند، و مجاهدين راه حقيقت، فيلسوف ها. در صورتي که فلاسفه چهره هاي پفيوز تاريخ اند، و اين توده ها هستندکه، به عنوان بهترين سربازان ايدئولوژي ها، به مبارزه در تاريخ آغاز کرده اند، جان داده اند و مي دهند. بنابراين مي بينيم که اين فلاسفه نيستند که ايدئولوژي مي سازند، مردم اند که ايدئولوژي به وجود مي آورند و اين است که برجسته ترين و سازنده ترين پيشوايان و طراحان و پيام آوران ايدئولوژي پيامبران اند که، به تصريح قرآن و تأييد تاريخ، از ميان توده برخاسته اند.

🏷 منبع کتاب جهان بینی و ایدئولوژی ص 1 تا 94

0 0 رای ها
امتیازدهی به یادداشت
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها