مواجهه آزادانه با اندیشه دیگری
وقتی قرار است آزاداندیشانه با اندیشهای روبهرو شویم و فارغ از باورها و اندیشههای خود و بدون تعصب و با گشودگی با آن روبهرو شویم و حتی به دنبال دفاع از عقاید خود نباشیم و تنها در مدار حق و حقطلبی حرکت کنیم؛ در این مقام چنگ انداختن به مقالهی یک اندیشمند تا چه اندازه درست و صحیح است؟ این سوال از آنجایی مطرح میشود که معمولا در مقالات به خصوص مقالات علمی و آکادمیک که قرار است در مجلهای چاپ شود، چهارچوبهای زیادی مانع سلیس قلم زدن میشوند و حتی گاها مولف دچار خود سانسوری میشود و این البته در کتابهایی هم که قرار است مجوز چاپ و انتشار بگیرند هم وجود دارد.
و علاوه بر این مسئلهی دیگر که مانع دست یافتن به اندیشهی یک اندیشمند میشود، کوتاهی و نارسایی قلم آن اندیشمند است و نه تنها این باعث ابهام بلکه در بسیاری موارد باعث کج فهمی میشود و این یعنی محروم شدن از اندیشههای یک اندیشمند.
و لذا شاید بتوان ادعا کرد اینکه بخواهیم با اندیشههای صاحب نظری را آزادانه مواجه شویم، این خطاست که صرفا یک یا دو نوشته و مقاله ایشان مطالعه شود و گمان فهمیدن اندیشه وی شود. آزاداندیشانه رفتار کردن شاید این باشد که فضای اندیشهای این شخص مورد مطالعه و بررسی قرار گیرد و آشنایی با فضای اندیشهای او حاصل شود و هنگامی که در جهان اندیشهای او وارد شدیم و توانایی هم افقی با او به وجود آمد امکان مواجهه آزادانه با اندیشه او به وجود میآید.