درباره #نشست_فقهی جایگاه #مصلحت در قانون گذاری و احکام حکومتی حجت الاسلام وحیدرضا #طراوت
#يادداشت
#مکتب_فقهی_امام_خمینی
#اداره_فقهی_جمهوری_اسلامی
#عقيل_رضانسب
#يادداشت_145
#جلسه_228
☑️ درباره #نشست_فقهی جایگاه #مصلحت در قانون گذاری و احکام حکومتی حجت الاسلام وحیدرضا #طراوت
☑️ #معرف_يادداشت: نشست دیروز به لحاظ محتوایی خیلی در آب و هوای کلاس فقه حکومتی بود؛ سؤالی که برای برادر طروت دغدغه شده بود و معلوم بود که با این دغدغه زندگی فقهی کرده بود و تلاش زیادی برای پاسخ به آن کرده بود؛ این بود:
«جمهوری اسلامی در سیره و اعتقاد رهبرانش خود را مکلّف به پیاده سازی شریعت می داند؛ آیا بعد از انقلاب فقهی اداره شده است؟ و چالش های فقهی اداره کردن جامعه چه بوده و راه حل این چالش ها چیست؟»
🔺 این سؤال برای همه ما که دغدغه انقلاب ما را به حوزه کشانده یا در حوزه نگه داشته و با این دغدغه طی طریق طلبگی می کنیم؛ بسیار مهم است. ما ذیل شخصیت امام، کار خود را صرفا کتاب فقه و فلسفه و عرفان خواندن نمی دانیم، بلکه پیاده شدن این ها در زندگی فردی و اجتماعی و حرکت دادن جامعه به سمت آرمان های الهی خود که تمدن سازی و ایجاد حیات طیبه است؛ را نیز وظیفه خود می دانیم. لذا اندیشیدن در مورد سؤالات زیر یکی از واجبات ما است. «آیا ما در جمهوری اسلامی کشور را فقهی اداره کردیم و توانستیم در مسیر پیاده شدن شریعت الهی گام برداریم؟ چالش های ما در این مسیر چه بوده است؟ سیره امام و آقا در این مسیر چه بوده است؟ راه حل برون رفتن این چالش ها چیست؟»
🔺 ارائه دهنده محترم، تلاش خوبی برای نشان دادن چالش کشیدند و بن بست هایی که داریم را به خوبی ترسیم فرمودند؛ اگر همین میزان بود خیلی کار ارزشمندی بود؛ چه رسد به اینکه ایشان تلاش خیلی خوبی هم برای رسیدن به یک چارچوب توصیه ای و یک پیشنهاد روشی برای حل چالش ها نیز داشتند؛ تلاشی که پیشنهاد سه وجهی از «استنابط – عقل و تجربه» در آن حضور داشت. خداوند بر توفیقاتشان بیفزاید.
☑️ بعد از جلسه گفتگویی با حاج آقای طراوت داشتیم، و بنده دو نکته را عرض کردم؛
1️⃣ جناب استاد موسوی (که تشکر می کنم که در این نشست حضور کامل داشتند و بحث را شنیدند) در #مکتب_فقهی_امام_خمینی ایده ای دارند، که خیلی کمک کننده و افق گشا برای ایده جناب طراوت است؛ آن هم این است که فقه امام فقه قاعده ای از بالا به پایین است، یعنی سر ریز فضاهای حکمی عرفانی ایشان از بالا در فقه و قاعده ساختن و گذاشتن بر بالای سر فقه که فقاهت ایشان را سامان می دهد.
2️⃣ یک نگرانی در توسعه فقاهت ذیل مکتب فقهی حضرت امام این است که برخی زمینه ها، بعد از اینکه خوب امتداد داده نمی شود؛ فرد را آرام آرام به فضای لیبرالی می کشاند؛ و این بلایی بود که بر سر برخی شاگردان و یا شاگردان شاگردان امام آمده است. آن هم به این دلیل است که فقاهتی که وارد تعامل مصلحت محورانه برای ویرایش جامعه می کند، چون الان متن فرهنگ جوامع متأثر از #تمدن_غرب است، در یک داد و ستدی می افتد که اگر مراقبت نشود، فقه را سکولار خواهد کرد.
🔹 در کلاس #حلقه_اندیشه_کلامی بنده به اقتضاء موضوعاتی که پیش می آمد، سعی کردم متأثر از نگاه های جناب #استاد_موسوی یک فضایی بین فضای فقهی و کلامی مباحثی را بنگارم، که شش هفت تا یادداشت شده، حاج آقای طراوت فرمودند که این یادداشت ها را خدمتشان بفرستم، برای خوش خوان شدن در یک فایل وُرد جمعشان کردم و برایشان ارسال کردم، و در پست بعد تقدیم برادران می کنم.