جايگاه هويت در تعريف مردم!
#يادداشت
#مقام_مردم
#عقيل_رضانسب
#يادداشت_166
#جلسه_265
💠 جايگاه هويت در تعريف مردم!
🔺يكي از مباحث مهم در نظريه مردم سالاري ديني اين است كه مردم يعني چه كسي؟ به عبارتي وقتي در اينجا مي گوييم مردم دقيقاً داريم به چه چيزي اشاره مي كنيم؟ براي پاسخ به اين سؤال ورود هاي مختلفي مي توان داشت؛ يكي از اين ورودي ها بحث هويت است. هويت يعني شخصيتي كه يك جمع (در بحث ما يك امت) در گذر زمان و با كنش هايي كه انجام داده است پيدا كرده است.
اهميت شخصيت را از علم هم بالاتر دانسته اند:
🏷 «شخصيت و فلسفه مستقل زندگي داشتن و تعظيم و احترام شعائر ملي و ديني بزرگترين سرمايههاست، حتي از علم بالاتر است. خاصيت شخصيت اين است كه مانع جذب شدن است. هر كمبودي قابل اصلاح است مگر بيشخصيتي.»
(مجموعهآثاراستادشهيدمطهري، ج17، ص635)
🔺و كار را به جايي رسانده اند كه آن را بالاترين سرمايه اجتماعي نام نهاده اند:
🏷 «مسأله احساس شخصيت مسأله بسيار مهمي است. از اين سرمايه بالاتر براي اجتماع وجود ندارد كه در خودش احساس شخصيت و منش كند، براي خودش ايدهآل داشته باشد و نسبت به اجتماعهاي ديگر حس استغنا و بينيازي داشته باشد، يك اجتماع اينطور فكر كند كه خودش و براي خودش فلسفه مستقلّي در زندگي دارد و به آن فلسفه مستقلّ زندگي خودش افتخار و مباهات كند، و اساساً حفظ حماسه در اجتماع يعني همين كه اجتماع از خودش فلسفهاي در زندگي داشته باشد و به آن فلسفه ايمان و اعتقاد داشته باشد و او را برتر و بهتر و بالاتر بداند و به آن ببالد.»
(مجموعهآثاراستادشهيدمطهري، ج17، ص53، حماسۀ حسيني)
🔺اگر هويت به داشتن يك آرمان و ايستادن پاي آن است، جامعه داراي آرمان كه پاي اين آرمان ايستاده باشد هويتي متناسب با آن آرمان پيدا مي كند.
🏷«شخصيت دادن به يك ملت به اين است كه به آنها عشق و ايده آل داده شود و اگر عشقها و ايده آلهايي دارند كه رويش را غبار گرفته است، آن گرد و غبار را زدود و دومرتبه آن را زنده كرد.»
(مجموعهآثاراستادشهيدمطهري، ج17، ص57، حماسۀ حسيني)
🔺اساساً وقتي مي خواهيم مردم را تعريف كنيم در واقع داريم به يك هويت اشاره مي كنيم، هويتي كه همه افراد آن جامعه با همه تنوعاتي كه دارند و با همه نزديكي و دوري كه به عناصر قوام بخش آن هويت دارند؛ از آن هويت برخوردار هستند.
🏷 «پيغمبر اسلام به مردم عرب چه داد؟ و اساساً يك آدم فقير و يتيم و كسي كه تمام قوم و قبيلهاش با او دشمن هستند، چه داشت كه به آنها بدهد و چطور شد كه آنها را از آن حضيض پستي به اوج عزت رساند؟ ايماني به آنها داد كه آن ايمان به آنها شخصيت داد؛ يكمرتبه آن عرب سوسمارخور، شير شترخور، عرب غارتگري كه دخترش را زنده زنده به خاك ميكرد، اين احساس در او پيدا شد كه من بايد دنيا را از اسارت و از پرستش و اطاعت غيرخدا نجات بدهم.»
(مجموعهآثاراستادشهيدمطهري، ج17، ص55، حماسۀ حسيني)
❇️ نتیجه:
🔺با اين توصيفات مردم يعني يك امت كه داراي يك هويت و شخصيت هستند كه حاصل كنش تاريخي و انتخاب هاي آن مردم است.