در امتداد بحث مقام مردم و مردم سالاری به اقتصاد رسیدیم.
#یادداشت
#مقام_مردم
#حامد_خواجه
#یادداشت_71
#جلسه_272
در امتداد بحث مقام مردم و مردم سالاری به اقتصاد رسیدیم. این که این اندیشهی مردم سالاری، در کجای اقتصاد ما قرار میگیرد. به اقتصاد مردمی و مردم بنیان نظر کردیم در این باب جلساتی مباحثه شده است. قسمتی از بحث که روشن نیست، یا شاید برای من روشن نیست، رابطه اقتصاد مردمی با اقتصاد مقاومتی است؛ اینکه مردمی بودن یکی از شروط یا صفات اقتصاد مقاومتی است؟ و یا حتی برعکس؟ و یا اینکه تماما اقتصاد مقاومتی همین اقتصاد مردمی است؟
و همچنین رابطه هر دو اقتصاد مقاومتی و اقتصاد مردمی، با اقتصاد اسلامی هم روشن نشده است. هر چند خود اقتصاد اسلامی هم برایمان مبهم است.
در خصوص ابهام دوم، قسمتی از بیانات حضرت آقا در سال ۸۵ در دیدار با مسئولان اقتصادي و دستاندركاران اجراي اصل ۴۴ قانون اساسي، بسیار راهگشا است. در واقع ایشان دو ملاک و دو پایه میدهند برای تشخیص اقتصاد اسلامی. در ادامه این فیش خدمتتان تقدیم میشود:
ما وقتي به صورت كلان به زمينهي اقتصاد اسلامي نگاه ميكنيم، دوتا پايهي اصلي مشاهده ميكنيم. هر روش اقتصادي، هر توصيه و نسخهي اقتصادي كه اين دو پايه را بتواند تأمين كند، معتبر است. هر نسخهاي هرچه هم مستند به منابع عليالظّاهر ديني باشد و نتواند اين دو را تأمين كند، اسلامي نيست. يكي از آن دو پايه عبارت است از «افزايش ثروت ملي». كشور اسلامي بايد كشور ثروتمندي باشد؛ كشور فقيري نبايد باشد؛ بايد بتواند با ثروت خود، با قدرت اقتصادي خود، اهداف والاي خودش را در سطح بينالمللي پيش ببرد. پايه دوم، «توزيع عادلانه و رفع محروميت در درون جامعهي اسلامي» است. اين دوتا بايد تأمين بشود. و اولي، شرط دومي است. اگر توليد ثروت نشود؛ اگر ارزش افزوده در كشور بالا نرود، ما نميتوانيم محروميت را برطرف كنيم؛ نخواهيم توانست فقر را برطرف كنيم. بنابراين هر دوتا لازم است. شما كه متفكر اقتصادي هستيد و پايبند به مباني اسلامي، طرحتان را بياوريد؛ بايد اين دوتا در آن طرح تأمين بشود. اگر اين دو در آن طرح تأمين نشد، آن طرح اختلال دارد؛ ايراد دارد.
۸۵/۱۱/۳۰
بيانات در ديدار مسئولان اقتصادي و دستاندركاران اجراي اصل ۴۴ قانون اساسي
https://farsi.khamenei.ir/speech-content?id=3377