آزادی اقتصادی

#یادداشت
#مقام_مردم

#حامد_خواجه
#یادداشت_76
#جلسه_277

در یادداشت قبل گفته شد که تحقق اقتصاد مردمی در کتابخانه نیست، بلکه باید میدان را برای مردم باز گذاشت تا خود اقتصاد را رقم بزنند و عالمان هم با ارزش‌های برآمده از دین، به نقد این حرکت بپردازند و آن را رشد دهند.

ابهامی که در این خصوص وجود دارد، در مورد این آزادی است؛ اگر آزادی اقتصادی باشد، از آنجایی که امروزه تمدن غرب غالب است،آيا افراد معمولا رونویسی از نسخه غربی در اقتصاد نخواهند داشت و این آزادی اقتصادی موجب به وجود آمدن اقتصاد کاپیتالیستی نخواهد شد؟ و در واقع به خواهیم از اقتصاد دولتی به درآییم؛ امّا از چاله درآمده و خود را به چاه انداخته‌ایم. و لذا برای گرفتار نشدن در سرمایه‌داری، همان‌ بهتر که آنچنان آزادی در اقتصاد نداشته باشم.

آنچه به نظر می‌رسد این است که این آزادی اقتصادی و میدان دادن به مردم، بیشتر برای کمک و راه اندازی بنگاه‌های خرد مردمی است. برای آن است که کار‌های اقتصادی و تولیدی کوچک و خرد که معمولا هم راه اندازان و صاحبان آن‌ها سرمایه‌داران نیستند و از مردم معمولی هستند، بتواند رشد کنند. و دولت هم به جای آن که خود مستقیما وارد شود و خواسته یا ناخواسته باعث نابودی این بنگاه‌های اقتصادی خرد شود، به پشتیبانی از این قبیل فعالیت‌های اقتصادی بپردازد. یکی از پشتیبانی‌ها همین است که مانع رشد اقتصاد سرمایه‌داری شود. به عنوان مثال به‌جای آن که وام‌های کلان با سود کم و بدون ضامن به افراد خاصی بدهد، این وام‌ها را بین تولیدی‌ها تقسیم کند؛ تولیدی‌های کوچکی که با بخش کوچکی از این وام‌های کلان، تولید خود را رونق خواهند داد. دولت به جای دولتی کردن اقتصاد می‌تواند بر گمرک نظارت کند تا با واردات بی‌رویه، کمر تولید کنند نشکند و …

و قطعا وقتی حمایت‌ها از اقتصاد مردمی صورت بگیرد، در کنار رونویسی‌هایی که از نسخه اقتصاد غربی انجام شده است، نسخه ابداعیِ جدیدی خلق خواهد شد و این نسخه‌های نو راه را برای مردمی کردن اقتصاد سهل خواهند کرد. 🌺

0 0 رای ها
امتیازدهی به یادداشت
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها