پرسش از پرسش
#یادداشت
#مشخصات_اسلام
#حامد_خواجه
#یادداشت_96
#جلسه_304
⭕️پرسش از پرسش
در ادامهی یادداشت قبل جا دارد کمی بیشتر بر روی «مسئله» تمرکز شود. وقتی به دنبال مسئله هستیم و میگوییم مسئله چیست؟ در نگاه اولیه مشکلی را میبینیم که نیاز به حل فوری دارد؛ در این نگاه زمان و مکان از قیود مهم هستند ولی با گفتن همین جمله «مسئله چیست؟» ما میتوانیم از اصل مسئله و پرسش سوال کنیم؛ اینکه پرسش و مسئله از کجا آمده است و خواستگاه آن کجا است؟ در واقع با پرسش از پرسش به دنبال زادگاه و چیستی پرسش هستیم و مسئلهشناسی عام و کلی انجام میدهیم. در اینجا میخواهم دوستان را به خواندن کتاب «مسئله چیست؟» از دکتر نصرالله حکمت دعوت کنم؛ البته بعید است این کتاب ۱۹۰ صفحهای را پیدا کنید ولی در این لینک میتوانید خلاصهای از این کتاب را بخوانید که در این خصوص کمک کننده است.(گزیده ای از کتاب نصرالله حکمت؛ مسئله چیست و زادگاه پرسش کجاست؟ – فرهنگ امروز
هر چند که مسئلهی جامعهما مهم است و باید به آن پرداخت ولی همانطور که میدانیم، مسائل زمانمند، با گذر زمان تغییر میکنند و جای خود را به مسائل و پرسشهای جدید میدهند؛ به خصوص در دوران ما که عصر سرعت و شتاب است؛ لذا با توجه به این موضوع در مسائل زمانمند و روز جامعه لازم است قبل از تمرکز بر مسئله و پرسش جامعه، بر پرسش از پرسش متمرکز شویم، تا با آشنایی به صورت کلی و عام با پرسش، توان مواجه با پرسشهای خاص هر دوران جامعه را داشته باشیم.
اگر ما نگاه به تراث خود داریم و روی آنها حساس هستیم، شاید بخشی از آن از حیث پاسخ به پرسش روز جامعه باشد، ولی باید عمده نگاه و توجه به تراث از حیث نگاه پرسش از پرسش باشد؛ یعنی باید به دنبال پرسش شناسی و مسئله شناسی به طور عام باشیم، نه پرسشی یا مسئلهای خاص که عالمی در پیپاسخ آن بوده است. برای آشنایی بهتر با این اصطلاح پرسش از پرسش پیشنهاد میکنم به لینکی که گزیدهی کتاب دکتر حکمت را آوده است مراجعه شود.