تفاوت اعطای ولایت خدا به معصوم و غیر معصوم
#یادداشت
#روح_توحید_نفی_عبودیت_غیر_خدا
#توحید_از_دیدگاه_خط_مشی_اجتماعی
#عقیل_رضانسب
#یادداشت_29
#جلسه_126
💠 تفاوت #اعطای_ولایت_خدا به معصوم و غیر معصوم
🔺 در اندیشه توحیدی ولایت منحصرا مال خدا است و فقط خدا است که ولایت دارد و غیر از او هیچ کس بر هیچ کس ولایتی ندارد، اما از آن جهت که این ولایت وقتی بخواهد جاری بشود همیشه توسط #اسباب و وسائطی جاری می شود و نه فقط ولایت که همه اسماء الهی وقتی می خواهند جاری بشوند توسط اسباب و وسائطی جاری می شوند، یعنی رزاقیت الهی و … هم وقتی می خواهند جاری بشود توسط اسبابی از ملائکه و انسان و … جاری می شوند؛ لذا ولایت هم باید توسط اسبابی جاری بشود به همین دلیل به نظر اصل بحث اعطای ولایت الله به غیر بحث صحیحی نباشد!
🔺 صحیح این است که غیری وجود ندارد، این اغیاری که دارند تصور می شوند هویتا #عین_ربط و اتصال به حق هستند و چیزی جدای از او نیستند، لذا اگر هم این ولایت الله دارد واگذار می شود، در واقع این ولایت الله دارد توسط یک وسائطی که آن وسائط #هویت_تعلقی به حق دارند و به معنای دقیق کلمه غیر او نیستند، جاری می شود.
🔺هر چه که آن واسطه چه در #نظام_تشکیکی و چه در #نظام_تجلی درجه بالاتری باشد، مظهریت بیشتری برای کمالات یا اسماء الهی دارد، لذا واسطه قوی تر و شبیه تری است به آن اعلی المراتب یا وجود واحد!
🔺 لذا در جاری کردن ولایت الهی #انسان_کامل چون مظهر تام همه اسماء و صفات الهی در عالم خلق است، دارای مقام ولایت تامه خواهد بود، چه در لایه تکوین و چه در لایه ی تشریع. یعنی در سه لایه حقیقت و طریقت و شریعت دارای ولایت است.
🔺لذا اگر این مظهریت و #واسطه_فیض اعظم بودن را به معنای اعطای ولایت الله به او می گیریم، به این معنا بله ولایت الله قابل اعطا است و اعطای آن در مرتبه اول به موجودی صورت می گیرد که مظهر تام اسماء و صفات (کمالات) او باشد، و آن موجود همان انسان کامل است (البته اینجا در عوالم خلقی داریم بحث می کنیم نه امری)
🔺 انسان های دیگر به هر میزان که به انسان کامل نزدیک تر باشند صاحب این ولایت می شوند، یعنی اگر کسی در لایه حقیقتی به انسان کامل نزدیک تر باشد او با شدت بیشتری دارای ولایت است و همینطور در لایه طریقتی و در آخر در لایه شریعتی! و هر چه این جامعیت بیشتر باشد قاعدتا شبیه تر به انسان کامل است و بهره بیشتری از ولایت خواهد یافت.
🔺 لذا به نظر می آید که #ولی_حقیقی بعد از انسان کامل باید #عارفان و #حکیمان واقعی باشند و بعد #فقیهان و واقع هم همین است. یعنی هر میزان که نزدیکی و قرب به وجود انسان کامل بیشتر باشد مظهریت بیشتری از کمالات و اسماء الهی رقم خورده است و به همان میزان از ولایت بیشتری برخوردار است.
🔺 و البته اگر کسی باشد که در هر سه این لایه ها دارای مقام بالاتر باشد او دارای مقام ولایت بالاتری است. (#جامعیت)
🔺 اما اینکه چرا #ولایت_فقیه مطرح است نه عارف و حکیم به نظر می رسد چون خود امام معصوم در مقام جاری شدن دین قرار گرفته است که همان #مقام_شریعت است، در این مقام شبیه ترین شخص به او فقیه است (البته معلوم است که فقیهی که عارف و حکیم باشد مقامش بالاتر است) اما از این جهت که ولایت تفویض شده توسط معصوم به فقیه ولایت در اجرای دین یعنی در بایه شریعت است، لذا اینکه می گوییم ولایت فقیه همان ولایت رسول الله (ص) است منظور عینیت ولایت او در لایه تشریع است.
.