آیا جامعه اسلامی و فرهنگ اسلامی مانع شکل گیری انسان های ثروتمند است؟

#یادداشت
#روح_توحید_نفی_عبودیت_غیر_خدا
#توحید_از_دیدگاه_خط_مشی_اجتماعی
#عقیل_رضانسب
#یادداشت_48
#جلسه_143

💠آیا جامعه اسلامی و فرهنگ اسلامی مانع شکل گیری انسان های ثروتمند است؟

🔺یکی از مواردی که در بحث #عدالت مطرح است این است که فرهنگ اسلامی مانع شکل گیری و تجمیع ثروت در جایی می شود و لذا اگر جامعه توحیدی باشد دقیقا همین سخنی که مؤلف محترم کتاب #روح_توحید_نفی_عبودیت_غیر_خدا می فرمایند صحیح خواهد بود.
🔹 امکانات و فرصت‌ها به‌طور مساوى در اختیار و از آن همگان است، تا از این بساط گسترده هر کس به‌قدر نیاز و در شعاع سعى و عمل خود بهره گیرد. در این پهنۀ بی‌کرانه، هیچ منطقۀ اختصاصى و محصور وجود ندارد. همگان می‌توانند همت و ارادۀ خود را در دست‌یابى به گونه‌گونِ بهرۀ این جهان، بیازمایند. این فرصت، ویژۀ هیچ تیرۀ نژادى، جغرافیائى، تاریخى و حتى ایدئولوژیکى نیست؛
🔺 اما به نظر می رسد حقوق واجب و مستحب و حتی گفتمان و فرهنگی که مجموعه تعالیم اسلامی ایجاد می کند، به سمت حذف قشر ثروتمند نخواهد رفت. اساسا حقوق واجبی که تعیین شده که به هیچ وجه در حد و اندازه ای نیست که بتواند مانع شکل گیری ثروتمندان شود، و همانطور که می دانیم وقتی که حقوق واجب این حالت را دارد به این معنا است که اساسا با اصل قضیه اسلام مشکل جدی ندارد، و الا قطعا با اعمال حقوق واجب سخت گیرانه مانع این قضیه می شد.
🔺 حقوق مستحبی هم که وضعش معلوم است و اولا مستحب است و یک فرد در جامعه اسلامی می تواند بدون رعایت آن ها شخصیت مقبولی در جامعه باشد، (هر چند که برخی وارستگی ها را ندارد) و ثانیا آن هم به میزانی نیست که مانع شکل گیری انسان های ثروتمند در جامعه بشود.
🔺فرهنگ اسلامی هم یک گفتمان سنگین ایجاد نمی کند که از تجمع هر نوع ثروت زیادی جلوگیری کند، بلکه با تشویق و تحریض به تولید خود به خود به سمت توسعه ثروت حرکت خواهد کرد.
🏷 مسئله جدی تر #اداره_حکومت است، مسئله ای که واقعا ما در جمهوری اسلامی با آن درگیر بودیم، اگر شما تجمیع ثروت نداشته باشید نمی توانید به تولیدات انبوه و پر حجم متناسب با یک جامعه 80 میلیونی برسید! در فضای جمعیت زیاد و فرهنگ شهر نشینی نیاز به #کارخانه_های_تولیدی_بزرگ برای برطرف کردن نیازهای مردم داریم، اگر شما بگویید اساسا فرهنگ اسلامی مانع تجمیع ثروت است، با این طور نیازهای یک جامعه کبیر به مشکل بر خواهید خورد
🔺 یکی از درگیری های جدی امثال جریان #تکنوکرات و به خصوص دولت آقای #هاشمی_رفسنجانی نیز همین قضیه بوده است که ما تجمیع سرمایه می خواهیم برای #سازندگی بعد از جنگ؛ ولی اشتباه جدی که این تیم مرتکب شدند نحوه تأمین ثروت (وام بانک جهانی) و فرهنگی که مبتنی بر آن ایجاد کردند.
🔺 و البته واقعا این بحث لا ینحل مانده که چطوری این قضیه را مدیریت کنیم، چه بسیار بچه های جنگ و جبهه که وارد شدند و ثروت آن ها را بعد از یک دهه (کمتر یا بیشتر) تغییر جدی داده است!
🔺 ولی به نظرم اصل قضیه روشن است که وقتی شما با پدیده ای به نام #بلادکبیره و جامعه #شهرنشینی مواجه هستی و با پدیده حکومت داری یک کشور 80 میلیونی ناچار از این هستی که تجمیع سرمایه ایجاد کنی تا نیازهای اساسی مردم برطرف بشود.
🔺 قطعا مدل کمونیستی که همه چیز برای دولت باشد نیز مردود است چون قطعا فسادش بیشتر از تجمیع سرمایه در قشر یا افرادی از جامعه است، #اقتصاد_دولتی یک اقتصادی رانتی و پر فساد است و هنوز که هنوز است عواقب اقتصاد دولتی سنگین دهه شصت را داریم پس می دهیم!
.

0 0 رای ها
امتیازدهی به یادداشت
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها