تمایز نقش خواص در یک جامعه
#یادداشت
#روح_توحید_نفی_عبودیت_غیر_خدا
#توحیدحقوقی
#مرتضی_قربانی
#یادداشت_۷
#جلسه_۱۵۷
انواع خواص یک جامعه
۱. خواص حامی حق
۲. خواص طرفدار باطل
۳. خواص اهل حق لغزشکار (خواص منحرف)
تمایز نقش خواص در یک جامعه
با توجه به نقش خواص در تحولات اجتماعی معلوم میشود هرگاه در جامعهای “خواصِ طرفدار باطل” افزونتر و با نفوذتر از “خواص حامی حق” باشند، “ارزشهای الهی” در معرض تهدید و زوال قرار خواهد گرفت و بستر مناسبی برای استحکام پایههای “ظلم”، “فساد”، “ابتذال” و هر آنچه رنگ باطل دارد فراهم خواهد شد. در مقابل اگر پیروان حق بیشتر و با نفوذتر باشند، بنیان ارزشهای حق استوار و جامعه به سوی خیر و صلاح رهنمون خواهد شد.
وضعیت، شرایط و میزان تاثیرگذاری این دو دسته کاملا روشن است و هر فرد از اجتماع به آسانی میتواند تکلیف خود را در برابر هریک از این دو گروه تشخیص دهد.
اما دربارهی دسته سوم، شرایط همواره در هالهای از ابهام است. اگر در یک جامعه، “خواص اهل لغزش” فزونی یافته و از نفوذ افزونتری برخوردار باشند، اختیار جامعه را در دست گیرند خواسته یا ناخواسته “بدعتهای ناروا”، “شعارها و آرمانهای فریبنده و پوشالی” جای “اهداف اصیل و متعالی” را خواهد گرفت.
به تصدیق تاریخ نقش لغزش خواص اهل حق در تضعیف جبههی حق و حکومت دینی به مراتب پررنگتر و تاثیرگذارتر از نقش خواص اهل باطل است.
خواص اهل لغزش به علت “نفوذ فزاینده ناشی از سوابق درخشانشان” وقتی از جبهه حق جدا شدند و به انحراف گرویدند، گروه بیشماری از مردم را به دنبال خود به ورطهی سقوط کشاندند.
(منبع: ریزش خواص در حکومت امیرمومنان علیه السلام، جواد سلیمانی)