استقلال هویتی_فرهنگی
بسم الله الرحمن الرحیم
#روح_توحید_نفی_عبودیت_غیر_خدا
#مرتضی_قربانی
#منبع: پایگاه اطلاع رسانی و خبری جماران
#جلسه_182
#چالش_یادداشت
#قله_هرم_گفتمان
#فیش
🔰استقلال تام در تمام شئون و عرصهها (فردی، اجتماعی، بین الملی، سیاسی، فرهنگی، اقتصادی و…)
🔴استقلال هویتی_فرهنگی
هیچ ملتى نمیتواند استقلال پیدا بکند الّا اینکه خودش، خودش را بفهمد. مادامى که ملتها خودشان را گم کردند و دیگران را به جاى خودشان نشاندند، استقلال نمیتوانند پیدا کنند. کمال تأسف است که کشور ما که حقوق اسلامى و قضاى اسلامى و فرهنگ اسلامى دارد، این فرهنگ را، این حقوق را نادیده گرفته است و دنبال غرب رفته است. همچو غرب در نظر یک قشرى از این ملت جلوه کرده است که گمان مىکنند غیر از غرب هیچ خبرى در هیچ جا نیست. و این وابستگى فکرى، وابستگى عقلى، وابستگى مغزى به خارج، منشأ اکثر بدبختیهاى ملتهاست و ملت ماست.[صحیفه امام، ج12، ص4]
🔴استقلال اقتصادی
اگر چنانچه ما احتیاج داشته باشیم در ارزاقمان به خارج، این وابستگى براى ما اسباب این میشود که در امور سیاسى هم وابسته باشیم. و ما باید وابستگیمان را از اجانب و غرب و شرق قطع کنیم. اگر ما بخواهیم که مملکتمان یک مملکت مستقلِ آزادِ مال خودمان باشد، باید در این امورى که مربوط به اقتصاد است، مربوط به فرهنگ است، مربوط به امور دیگرِ کشور است، خودمان فعالیت کنیم، و ننشینیم دیگران انجام بدهند.[صحیفه امام، ج10، ص373]
🔴زمینههای لازم برای کسب و بقاء استقلال
در میان بیانات گسترده امام خمینی(س) فرازهای بلندی وجود دارد که میتوان از آن به پیشنهادها یا راهکارهای ایشان برای کسب استقلال و حفظ آن یاد کرد. بررسی تفصیلی این راهکارها را به فرصتی دیگر وا میگذارم و فقط برخی از آنها را به اختصار یادآور میشوم.
🔼1- تعلیم و تربیت نیروی انسانی: برای کسب و حفظ استقلال همه جانبه کشور میباید نیروی انسانی مناسبی تربیت شود که هویت ایرانی- اسلامی خویش را به خوبی شناخته و به توانمندیهای خویش ایمان آورده باشد و در عین حال که از برترین پیشرفتهای عملی و دستاوردهای روز دنیا بهره میبرد مرعوب صنعت یا رشد تکنولوژی در دنیا نشده و بکوشد تا کشور خود را از وابستگیهای مختلف برهاند.
🔼2- توسعه مراکز علمی و تحقیقاتی: ملتی که هویت خویش را باور کرده باشد و به تواناییهای علمی و عملی خویش ایمان بیاورد میتواند با تکیه بر علم و تحقیق و پژوهش راه دشوار پیشرفت و استقلال را هموار کند. امام خمینی(س) توسعه مراکز علمی، تحقیقاتی را برای وصول به خودکفایی علمی و عملی و بهرهمندی از استعدادهای نهفته کشور ضروری میدانند.
🔼3- عزم ملی، اعتماد به نفس و تحمل مشقات: مسیر کسب استقلال در جمیع شئون آن مسیر آسانی نخواهد بود چرا که منافع مختلف قدرتهای استثمارگر موانع متعددی را فرا روی ملتی که استقلال و آزادی خویش را مطالبه میکند به وجود خواهد آورد. عبور از این مرحله نیازمند عزم و تصمیم آحاد مردم و باور به توانمندیهای داخلی و صبوری در برابر راه دشواریهاست.
🔼4- وحدت و عوامل مذهبی: تفرقه و از هم گسیختگی، عزم ملی را هدف میگیرد و جامعه را به مجموعهای از “تنها”یی بدل میکند که تنها مانده و همواره به منافع شخصی یا دست بالا منافع گروهی و صنفی خویش نظر میکنند. از این روی هر قدر وحدت و انسجام جامعه بیشتر حفظ شود زمینه رشد اقتصادی و استقلال همه جانبه نیز بیش از پیش تأمین خواهد شد.
افزون بر این که باور به اسلام و تعالیم عالیه اسلام، به ویژه آموزههای مذهب اهل بیت (علیهم السلام) که وابستگی مسلمانان در چنگ غیر مسلمانان را ممنوع و مطرود دانسته است انگیزه مضاعفی برای کسب و حفظ استقلال خواهد بود.
🔼5- سیاستگزاریها و قوانین: حقیقت آن است که سیاستهای اتخاذ شده توسط مسئولین و قوانین برآمده از آن اگر بر مبنای تعالیم اسلامی بوده و با تدبیر و خرد و تکیه بر دانش و تجربه وضع شود میتواند راه نیل به خودکفایی و استقلال را در تمام شئون همواره کند همانطور که قوانینی برآمده از سوء تدبیر و بی توجهی به دانش و تجربههای موفق، نه تنها گرهی از این کلاف باز نمیکنند بلکه بدل به قید و بندهایی خواهد شد که راه تلاشگران عرصه خودکفایی و تولید را دشوار خواهند کرد.