روح نگاری تشبیهی و روح نگاری تنریهی
#یادداشت
#مشخصات_اسلام
#روح_نگاری
#تشبیهی
#تنزیهی
#محمد_هادی_جوهری
#یادداشت_97
#جلسه_298
🔰روح نگاری تشبیهی و روح نگاری تنریهی🔰
در ادبیات دینی اسلام، توحید به عنوان روح اصلی اندیشه دینی شناخته می شود. اما تقریر و نگارش این روح در اسلام متفاوت می باشد.
در بیان اندیشه ها دو نحوه ورود و بیان وجود دارد. گاهی اوقات اندیشه را با رویکرد تشبیهی و ایجابی تقریر می کنند و گاهی اوقات آن را با رویکرد تنزیهی و سلبی.
حضرت علامه شهید مطهری و حضرت علامه سید علی خامنه ای هر دو در آثار خود سعی به تقریر توحید کرده اند و در صدد تقریری دقیق از این روح حاکم بر اندیشه دینی اسلام هستند.
اما شاید بتوان با دقت های ویژه ای میان تقریر این دو اندیشمند بزرگ تفاوت هایی گذاشت و ریشه آن تفاوت ها در همین دو رویکرد باشد.
شهید مطهری بیشتر با زاویه تشبیهی و ایجابی در صدد تقریر از توحید می باشد و لذا بیشتر به دنبال بیان خود وجود و حق تعالی است . شاید بتوان گزاره کلیدی ایشان را گزاره انا لله و انا الیه راجعون دانست. و شاید بتوان ادعا کرد که این فهم شهید بیشتر برگرفته از یک عقلانیت فلسفی است که آن هم متاثر از فلسفه صدرا می باشد.
اما حضرت آقا بیشتر با زاویه تنزیهی و سلبی به بیان توحید می پردازد. گزاره اصلی توحیدی ایشان لا اله الا الله می باشد و دعوای اصلی ایشان در تقریر توحید مبارزه و نفی با غیریت هاست. و شاید بتوان این اندیشه را بیشتر متصل به عقلانیت قرآنی دانست.
در همین راستا می توان مبارزه خیز بودن ادبیات توحیدی حضرت آقا و صلح خیز بودن ادبیات توحیدی شهید مطهری را با در نظر گرفتن تشبیه و ذوق کلامی ادعا کرد.
پ ن : تشکر از اقا سید مصطفی مدرس بابت اضافه کردن اندیشه و ادبیات ویژه به بیان امروز بنده که کمک زیادی در تقریر دقیق تر سخنم داشت.