ربط #سنت_عمل_و_عکس_العمل با اداره شدن جهان توسط قوای ذی شعور!
#يادداشت
#مشخصات_اسلام
#عقيل_رضانسب
#يادداشت_222
#جلسه_309
💠 ربط #سنت_عمل_و_عکس_العمل با اداره شدن جهان توسط قوای ذی شعور!
گزاره دهم از گزاره های مربوط به جهان مشخصات اسلام شهید مطهری مربوط به سنت عمل و عکس العمل در عالم است، ایشان علت اینکه رابطه جهان با انسان رابطه عمل و عکس العمل است و جهان نسبت به نیک و بد انسان بی تفاوت نیست را این می دانند که چون جهان توسط قوای ذی شعور اداره می شود چنین رابطه ای محقق است.
چرا اداره شدن جهان توسط قوای ذی شعور سنت عمل و عکس العمل را نتیجه می دهد؟
این سنت را ایشان مربوط به مکافات عمل در همین دنیا می دانند و می فرمایند: «جهان نسبت به نيك و بد انسان بیتفاوت نيست، پاداش و كيفر، امداد و مكافات، در همين جهان علاوه بر آنچه در آخرت خواهد آمد هست»
بعد از مطرح شدن این سنت در دنیا، یک سؤال پیش می آید که اگر این یک سنت است موارد بسیاری دیده می شود که من یک عمل نیک یا بد انجام می دهم و هیچ عکس العمل متناسبی دریافت نکردم!
اینجاست که دلیلی پشتیبانی کننده از این سنت مهم می شود، اگر جهان توسط قوای ذی شعور اداره می شود، این کاری که تو کردی فراموش نخواهد شد و بازتاب آن را در موقعیت مناسب به تو باز خواهند گرداند.
اگر چنین نباشد و بخواهد مکافات عمل در همان لحظه داده شود، یکی دیگر از سنت های الهی که انجام فعل با آزادی و اختیار و بدون فشار سنگین بیرونی است از بین می رود. زیرا اگر عکس العمل خیلی سریع باشد، دیگر کسی جرئت کار بد انجام دادن، نمی کرد!
لذاست که شهید مطهری بعد از بیان این سنت حدیثی از آقا امیرالمؤمنین علیه السلام می آورند که:
«اگر به كسی نيكی كردی و او حق شناسی نكرد، ترا به كار نيك بیميل نگرداند، كه به جای او از تو كسی حق شناسی خواهد كرد كه تو به او هيچ نيكی نكرده ای و تو بيش از آن مقدار كه كافر نعمت حق تو را ضايع كرده است، از ناحيه آن بيگانه بهره مند خواهی شد خداوند نيكوكاران را دوست میدارد.»
و می فرمایند: «تو انتظار نداشته باش كه پاسخ نيكی را از همان نقطه دريافت كنی كه در آن نقطه نيكی از تو سر زده است احيانا نيكی در نقطهای از تو سر میزند و تو پاسخ و پاداش آن را از نقطه ای ديگر»
.