صفویه سازنده هویت اصیل جامعه ایران
#یادداشت
#مشخصات_اسلام
#جامعه
#فرهنگ
#هویت_ایرانی
#صفویه
#محمد_هادی_جوهری
#یادداشت_107
#جلسه_330
🔰صفویه سازنده هویت اصیل جامعه ایران🔰
هویت اصیل ایرانی متشکل از سه عنصر می باشد. اولین و مهم ترین آن اسلام با قرائت شیعی دومین آن ایرانیت و مرز و بوم جغرافیایی و سومین آن زبان فارسی آن می باشد.
این هویت به سبب فعل و انفعالاتی است که در دوران صفویه رقم خورده است. البته این نکته بر کسی پوشیده نیست که این فعل و انفعالات ریشه در گذشته تاریخی ایران داشته است. اما همه این انباشت تاریخی سرانجام در زمان صفویه در ایران به یک ساخت جدید و نو می رسد و هویت انسان و جامعه ایرانی شکل می گیرد.
بعد اسلام آن هم با قرائت شیعی مهم ترین و اساسی ترین بعد از هویت انسان و جامعه ایران است. جامعه ایران در قبل از به قدرت رسیدن صفویه یا مذهب شیعه را به صورت رسمی اتخاذ کرده بودند و یا به سبب جریان صوفیه در ایران تمایل و گرایش ویژه ای به تشیع داشتند فلذا حکومت صفویه با ایجاد یک حکومت کاملا شیعی به این بعد از هویت جامعه ایران معنایی ویژه بخشید و آن را در هویت جامعه ایران نهادینه کرد.
بعد دیگر ایرانیت و مرز و بوم ایران می باشد. صفویه اولین حکومتی است که بعد از اسلام بدون نظارت خلافت اسلامی توانسته ایران را تا حد امکان به صورت یکپارچه تحت یک حکومت واحد جمع کند. تا قبل از آن نام ایران کاربرد زیادی نداشته است چرا که یا تحت سیطره خلافت اسلامی بوده است و یا حکومت های محلی و اقلیمی مطرح بوده است و بیشتر نام های خراسان و سیستان و فارس و … مطرح می باشد تا نام ایران فلذا صفویه با ایجاد این حکومت و تعیین مرز و بوم رسمی و دقیق و حفاظت و پاسداری از آن ، این بعد را نیز در هویت و جان جامعه و انسان ایرانی نهادینه کرد.
اما بعد سوم زبان فارسی، تا قبل از صفویه زبان فارسی فقط در مناطق فارسی زبان استعمال می شده است و در مناطق کرد نشین و عرب نشین و ترک نشین و … زبان های محلی به صورت ویژه ای رایج بوده است اما صفویه با اعلام زبان فارسی به عنوان زبان رسمی کشور آن را نیز به بخشی از هویت ایرانیان اضافه می کند تا جایی که شاعران و ادیبان ترک و عرب و … نیز به زبان فارسی شعر می گویند.
این سه گانه اجزای تشکیل دهنده هویت اصیل جامعه و انسان ایرانیست. و شاید پذیرش این نکته که این صحنه و هویت اتفاقی رقم خورده است کمی غیر قابل پذیرش باشد و چه حکیمانی بودند آن مردان که این هویت اصیل را رقم زده اند.