امر به معروف و نهی از منکر، پایه و اساس تشکیل جامعه
#یادداشت
#مشخصات_اسلام
#امر_به_معروف_و_نهی_از_منکر
#جامعه
#محمد_هادی_جوهری
#یادداشت_120
#جلسه_343
🔰امر به معروف و نهی از منکر، پایه و اساس تشکیل جامعه🔰
برای امر به معروف و نهی از منکر، آثار متعددی برشمرده اند. برخی از آثار مستقیم و برخی دیگر، غیر مستقیم می باشد.
دورکیم جامعه شناس معروف در باب تشکیل جوامع می گوید این هم بستگی اجتماعی است که سبب ایجاد یک جامعه و اجتماع می شود. و ثمره و غرض هم بستگی اجتماعی را اتحاد و همدلی می باشد و اتحاد و همدلی نیز منجر به تشکیل جامعه و یا به تعبیر دینی تشکیل امت واحده می شود.
دورکیم معتقد است که هم بستگی اجتماعی در جوامع سنتی براساس ادیان ایجاد شده است. به نظر می رسد این نظر تا حدی درست باشد. و اگر طبق این نظر پیش رویم در جوامع اسلامی نیز، این دین مبین اسلام هست که سبب تشکیل امت واحده شده است. چرا که این امت واحده نتیچه یک همدلی و اتحاد دینی بوده است که او نیز خود، محصول یک هم بستگی اجتماعی است.
اما این هم بستگی اجتماعی چگونه ایجاد می شود؟ هم بستگی اجتماعی ثمره و نتیجه مسولیت اجتماعی است. و این مسولیت اجتماعی در اسلام چیزی جز امر به معروف و نهی از منکر نمی باشد.
یعنی امر به معروف و نهی از منکر که ماهیتش مسولیت اجتماعی مومنین نسبت به جامعه است، سبب ایجاد یک هم بستگی دینی در آن ها شده که از دین اسلام و احکام محافظت کنند. و این امر به ایجاد یک اتحاد و همدلی بین مسلمین می شود. و ثمره این اتحاد، ایجاد یک امت واحده ذیل اسلام شده که خروجی امر به معروف و نهی از منکر می باشد.
فلذا امر به معروف و نهی از منکر، پایه و اساس تشکیل جامعه و امت واحده اسلامی است.