شریعت به مثابه جسم و اخلاق به مثابه روح برای اسلام

#یادداشت
#مشخصات_اسلام
#شریعت
#اخلاق
#اسلام
#محمد_هادی_جوهری
#یادداشت_123
#جلسه_346

 

🔰شریعت به مثابه جسم و اخلاق به مثابه روح برای اسلام🔰

اسلام را به عنوان پر شریعت ترین دین در ادیان مختلف معرفی می کنند و ادعا این است که اسلام از مهم ترین مسئله حیات انسان در اجتماع که حکومت می باشد تا سطح پایین ترین مسئله حیات انسان که قضای حاجت می باشد، برنامه دارد. یعنی برای هر کدام از این مسئله ها ده ها و شاید بیشتر، حکم شرعی دارد.
این شریعت پر بار و قدرتمند، اندیشمندان حوزه اسلام شناسی را بر آن داشته است تا گمان کنند که مدار حرکت اجتماعی اسلام براساس شریعت می باشد. اما با کمی نگاه عمیق تر شاید به سخنی دیگر رسید.
شریعت اسلام، در نسبت با جامعه به مثابه یک جسد و یک کالبد می باشد. یعنی همان طور که انسان برای حرکت و رشد و تعالی نیازمند یک جسمی می باشد، اسلام هم برای آن رشد و تعالی، نیازمند یک جسدی می باشد که شریعت، آن جسم و کالبد هست. اما مدار رشد و حرکت اسلام، اخلاق می باشد.
با این تقریر اصل و فرع و بودن شریعت و اخلاق مشخص می شود. مدار حرکت اخلاق می باشد. چرا که روح اسلام در اخلاق جمع شده است. و جسم مانند جسمی در خدمت اخلاق قرار دارد تا به انسان کمک کند تا بتواند به رشد و تعالی دست پیدا کند.
اما در نسبت با شریعت و اخلاق می توان این گونه بیان کرد که همان طور که جسم مرکب روح می باشد. شریعت نیز مرکب اخلاق می باشد. فلذا راه رسیدن به اخلاق از شریعت می گذرد. و اخلاق در طول مسیر و حرکت خویش از مرکب شریعت استفاده خواهد کرد. فلذا اخلاق اسلامی، اخلاقی کاملا شریعت محور می باشد.
با این تقریر و خوانش از اسلام، جایگاه تمام احکام شریعت به خوبی درک می شود و نسبت آن با اخلاق و رشد انسان درک خواهد شد.
نکته: مقصد حرکت نیز، توحید می باشد.

0 0 رای ها
امتیازدهی به یادداشت
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها