مراد شهید مطهری از «کار»
بسم الله الرحمن الرحیم
#یادداشت
#محمد_حسن_زاده
#مشخصات_اسلام
#یادداشت_146
#جلسه_363
#تقریر
✨نکات مطرح شده در جلسه امروز
🔹در جلسه امروز بحثی پیرامون مراد شهید مطهری از «کار» در گرفت.
🔸برادر رضا نسب می فرمودند که مراد شهید، فعالیتی ست که در مقابل آن پول دریافت میشود که قرینه شان هم این بود که فرد نباید کَل جامعه باشد.
🔹لکن حقیر عرض میکردم که آن چیزی که از مشخصات اسلام و اسلام مخالف آن است، بی مصرف بودن و زیست بی فایده برای خود و دیگران است. فرد ممکن است کارهای بسیار مفیدی برای اجتماع انجام دهد و بارهای بسیار سنگینی را از دوش اجتماع بلند کند، لکن در مقابل آن ها مزدی دریافت نکند در نتیجه در نیاز های زندگی خود نیازمند به کمک دیگران از جمله خانواده خود باشد. به چنین فردی کَل اجتماع نمیگویند بلکه چه بسا او از دلسوز ترین و پرتلاش ترین افراد برای بشیریت است. چه بسا اگر جامعه در وضعیت مطلوب خود از حیث ارزش ها قرار داشت او را تکریم میکردند و از بیت المال برای او رزق مشخص تعیین میکردند. لکن بنا به دلایلی او ناچار است نیاز های اساسی جامعه را رفع کند و در مقابل مزدی هم دریافت نکند و طبیعتا در زندگی مادی خود نیازمند باشد.
🔸نکته ای دیگر را برادر امامی فرمودند که این متن اصلا در گیر و دار این مباحث نیست. شهید مطهری در شرایط مبارزاتی آن روز این مباحث را مطرح کرده و در تقابل با جریان سرمایه داری که سرمایه اصل میداند و موجه میداند که انسان گوشه ای بنشید و بدون هیچ فعالیتی فقط از سرمایه خود ارتزاق کند، به اهمیت کار اشاره کرده اند و این با قرینه دیگر مطالب، مثل ربا و.. که مطرح کرده اند،مسلم است. اگر امروز میخواستند این مباحث را بنویسند، به جای ارزش کار، به ارزش تولید اشاره میکردند.
🔹در جواب ایشان عرض شد که ضمن درست بودن این مطلب که شهید ناظر به دعوای روز بوده اند لذا از بین تمامی خصوصیات و مشخصات اسلام، این موارد را برگزیده اند، باید این دید را نیز داشت که در هر صورت این موارد از مشخصات ایدولوژی اسلامی هستند و به میتوان آنها را به صورت مستقل و فارغ از دعوای آن روز مورد بررسی قرار داد. لذا مباحثه حول این موضوع که «منظور از کاری که در اسلام محترم است و بی کاری که ضد ارزش حساب میشود، چیست» موجه است.
.