اندیشه نواب

بسم الله الرحمن الرحیم
#یادداشت
#محمد_حسن_زاده
#مشخصات_اسلام
#یادداشت_148
#جلسه_364

✨اندیشه نواب

🔸در نشست دیروز گزارش خوبی از سیر زندگی شهید نواب( سید مجتبی میر لوحی) ارائه شد. هیچ وقت پیرامون زندگی شهید نواب و اسوگی و رهبری که او در زمان خودش برای قشر حزب اللهی داشت اینگونه نشنیده بودم. عبارات عجیبی از شیفگی انسان های بسیاری، که قبلا نظیر آن را فقط در مورد امام شنیده بودم، بیان شد. مثل اینکه شخصی از شدت حب شهید نواب، بعد از این همه سال هنوز که هنوز است سخنرانی های شهید نواب را حفظ است و با همان لحن اجرا میکند و یا اینکه شخصی سبک اذان شهید نواب را حفظ کرده بود و به سبک او اذان میگفت. اینها دلالت بر شدت کاریزما و نفوذ او بر دلها داشت. ضمنا مطالب بسیاری نیز بیان شد ناظر به اینکه جنس حرکت شهید نواب بسیار عالمانه و مبتنی بر اسلام راستین و مبتنی بر اندیشه اصلاحی بوده و تصویری که از فدائیان اسلام برای ما ساخته اند و آنها را تفنگ به دستانی تصور میکنیم که فقط در فکر حذف فیزیکی بوده اند مطابق واقع نیست. بلکه حذف فیزیکی افراد را به شدت قلیل و در مرحله ای که چاره ی دیگری نبوده، دنبال میکردند.

🔰لکن نکته ای که در جلسه مغفول بود( البته ظاهرا دلایلی داشت) این بود که با #اندیشه_نواب آشنا نشدیم. اینکه نواب و فدائیان اسلام دقیقا چه فکری میکردند و به عنوان یک مصلح اجتماعی اندیشه شان برای ساخت جامعه توحیدی چه بود و چه مولفه هایی در ذهنشان نقش محوری داشت.

🔸تنها با اطلاع داشتن از این موارد است که می توان مقایسه صحیحی بین حرکت شهید نواب و سایر جرایانات معاصر داشت و نقاط قوت و ضعف هریک را کشف کرد.

❓به عنوان مسائل فرق حرکت شهید نواب با حرکت امام خمینی ره چه بود که آن حرکت منجر به انقلاب شد و این یکی شکست خورد؟

❇️در پاسخ ممکن است وجوه مختلفی بیان شود:

1️⃣هیچ کدام ضعفی نداشتند و هرکدام در زمان خود بهترین حرکت بودند. حرکت شهید نواب در زمان خودش به عنوان بهترین حرکت بود و اگر حرکت شهید نواب آن زمان انجام نمی شد، حرکت امام خمینی ره نیز امکان پذیر نبود یا با شکست مواجه میشد. لذا حرکت شهید نواب مقدمه حرکت حضرت امام ره بود.

2️⃣ از حیث نظری که هردو حرکت مبتنی بر اسلام و اندیشه توحیدی بودند. لکن برتری حرکت حضرت امام ره ناظر به بعد مردمی بود. نهضت انقلاب اسلامی به هیچ قشر خاصی تعلق نداشت و عموم مردم را درگیر می کرد. حضرت امام ره با صراحت با مردم صحبت میکرد و قیام همگانی را مهم ترین راهبرد برای تحقق جامعه توحیدی می دانست.

3️⃣فرق حضرت امام و نواب در اندیشه اصلاحی شان بود. حضرت امام ره رشد فکر جامعه را برای اصلاحات لازم میدانست ولی نواب حذف افرادی که نماینده طواغیت هستند را برای حرکت به سمت اصلاحات لازم میدانست.

4️⃣هر دو حرکت درست بود و هردو به مردم نیز عنایت داشتند. هرکدام متناسب با شخصیت رهبرانشان با داشته هایشان اقدام کردند. حضرت امام یک شخصیت برجسته حوزوی و مرجع تقلید بود و طبیعتا می توانست بدنه حوزه و بالتبع عموم مردم را با خود همراه کند. لکن نواب علی رغم هوش و علم بسیار زیاد، مرجع تقلید نبود و جایگاه حوزوی بالایی نداشت. لذا باید شهر به شهر میرفت و سخنرانی میکرد تا بتواند عده ای را با اندیشه خود آشنا کند و به مرور مردم را به قیام برساند.
(ادامه دارد…)

0 0 رای ها
امتیازدهی به یادداشت
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها