ظرفیت های گفتمانی «اقتصاد مقاومتی»
انتخاب و ارائه گفتمان منتخب، یکی از ضرورت های حیاتی برای دولت ها است. این گفتمان است که سمت و سوی همه فعالیت های دولت را مشخص می کند و همه فعالیت ها را در یک مدار و به سمت یک سوق مشخص هدایت می کند. بدون گفتمان، مجموعه فعالیت های حوزه های مختلف، از تشتت رنج می برد و نمی تواند هم افزایی موثری داشته باشد.
انتخاب گفتمان متناسب، مسئله ای چند وجهی است. از طرفی باید مورد پذیرش جامعه باشد. از طرفی با اهداف و آرمان های یک دولت متناسب باشد. هم چنین باید درخور و قابل اتصاف به عملکرد و رویکرد دولت باشد. و البته الزامات دیگری نیز دارد.
در این نوشته سعی شده است به طور اجمالی و فهرست وار، به ظرفیت های بالای گفتمان «اقتصاد مقاومتی» اشاره شود:
- ضرورت و فوریت حوزه اقتصاد، نسبت به فرهنگ و سیاست، با توجه به شرایط امروز جامعه، جدی تر است. انتخاب گفتمانی اقتصادی، با رویکرد فرهنگی و سیاسی، هوشمندانه ترین گزینه است.
- علاوه بر این خواسته اولی و اصلی مردم از دولت سیزدهم، حل مشکلات اقتصادی است. اقتصاد مقاومتی به عنوان یک ایده اصلاحی قابل دفاع، می تواند گزینه ای مورد پذیرش در جامعه باشد.
- این گفتمان، بیش از ده سال است که مطرح شده است و تمهیدات لازم توسط مقام معظم رهبری صورت گرفته است و از گفتمان سازی مناسبی در جامعه بهره می برد. در طول این سالیان، علاوه بر تاکیدات مکرر بر ابعاد مختلف اقتصاد مقاومتی در سخنرانی ها و ابلاغیه ها، شعارهای سال، نیز نقش موثری داشته است.
- اقتصاد مقاومتی با شاخصه های مردمی، عدالت محوری، توجه به تولید، درونزایی، برونگرایی، دانش بنیانی و… از جامعیت بالایی در ابعاد مختلف اقتصادی و هم چنین فرهنگی و سیاسی برخوردار است.
- شاخصه های اقتصاد مقاومتی، از اولویت های فعلی دولت سیزدهم است و این گفتمان، می تواند پشتیبانی خوبی نسبت به عملکرد دولت و هم سو سازی همه حوزه ها داشته باشد.
- در طول این سالیان، این گرایش، پایگاه دانشی قابل توجهی یافته است و در حوزه و دانشگاه، کرسی های دائمی به این موضوع پرداخته اند. این گرایش می تواند، مواجهه ای صحیح و متین و منطقی با پایگاه دانشی اومانیستی غرب داشته باشد.
- در شرایطی که کشور در جنگ تمام عیار اقتصادی دشمنان قرار دارد، این گفتمان می تواند، سرمایه های اجتماعی و حاکمیتی را برای یک هدف واحد بسیج کند.
- علاوه بر این ها، اقتصاد مقاومتی از قدرت انسجام بخشی، جهت دهی و هم افزایی بالایی برخوردار است و در یک کلام، می تواند برای همه ارکان دولت و ملت، قبله واحد درست کند. و از منظر راهبردی، از غنای بسیار بالایی برخوردار است.
- علاوه بر این ها کاملا بر عملکرد فعلی دولت تطبیق می کند و می تواند موجب تقویت فعالیت های مثمر و موثر باشد.