توحید از دیدگاه خط مشی اجتماعی

#یادداشت
#روح_توحید_نفی_عبودیت_غیر_خدا
#توحید_از_دیدگاه_خط_مشی_اجتماعی
#محمد_حسن_زاده
#یادداشت_14
#جلسه_121
بسم الله الرحمن الرحیم
❇️به نظر میرسد که توصیف و نگاهی که انسان نسبت به جهان، دین، خدا، انسان و سایر پدیده های عالم از ریز ترین موضوعات تا کلان ترین آنها دارد تاثیر شگرفی در علم فقه دارد به نحوی که حکم دو فقیه هم عصر که نگاه متفاوتی نسبت به موضوعات دارند ممکن است کاملا مغایر و متضاد باشد. نگاه فقیه عملا در موضوع شناسی او تاثیر میگذارد. فرد با نگاه های اصیل به موضوعات مسائل، به درک درستی از حکم شریعت میرسد. استظهارش از کلام شارع تغییر میکند و به آیات و روایات به نحو دیگری می نگرد.
❇️تاثیر تبیین در تجویز فقط محدود به فقه و کلام نیست. در فلسفه نیز میبینیم که صدرا با نگاه متفاوتی که به مسئله ی وجود میکند و توصیف متفاوتی که دارد، مسائل فلسفه را کاملا تغییر میدهد و اساسا سوال را عوض میکند و در نتیجه به پاسخ های متفاوتی نیز میرسد.
❇️فقه حضرت امام ره سرشار از این مثال هاست. فقیهی که با نگاه اصیل توحیدی به مسائل نگاه میکند احکام فقیهش تفاوت قابل اعتنایی با دیگران دارد. مثالش نوع برخورد ایشان با موضوع شطرنج و آن نامه معروف است که چگونه نوع نگاه امام ره به موضوع، مسئله را کاملا تغییر میدهد. به عنوان مثال دیگر مسئله ی موسیقی است. حضرت آقا جمله ای از امام ره نقل میکنند که : «فلان موسیقی اگر از رادیوی جمهوری اسلامی پخش شود حلال است لکن اگر همان موسیقی از رادیوی عربستان پخش شود حرام است.» این چه نوع نگاه به موضوع موسیقی و در نظر گرفتن چه متغیر هایی است که به این چنین تجویز هایی منتهی میشود. در حالی که تقریبا هیچ یک از فقها چنین حکمی در باب موسیقی ندارد. زیرا موضوع شناسی متفاوتی دارند و ربط موسیقی و فضای لهو و لعب که سبب حرمت آن میگردد را، با فضای جامعه و مسیر حرکت حکومت نمیبینند. لکن حضرت امام، فضای لهو و غفلت از یاد خدا را تعمیم داده اند به فضای کلی حکومت که اگر سیر آن الی الله است موسیقی حلال و اگر الی غیر الله است همان موسیقی حرام است.

0 0 رای ها
امتیازدهی به یادداشت
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها