توحید از دیدگاه خط مشی اجتماعی

#یادداشت
#روح_توحید_نفی_عبودیت_غیر_خدا
#توحید_از_دیدگاه_خط_مشی_اجتماعی
#سیدمرتضی_شرافت
#یادداشت_11
#جلسه_125
1. با توجه رویکرد متن یعنی استخراج مباحث کلی جامعه اسلامی از توحید، به نظرم وقتی مولف صحبت از توحید در ولایت و افرادی که بیشترین انطباق با معیارهای الهی دارند می کند، صحبت از ولایت فقیه و هم چنین نظریه جمهوری اسلامی، یعنی ولایت فقیه و ولایت جمهور، خروج از بحث نیست.
2. پذیرش هر ولایتی غیر از ولایت الله، خواه در عرض این ولایت یا در طول آن، احتیاج به ادله قطعیه دارد. به هیچ عنوان تسامح در پذیرش هر ولایت دیگری جایز نیست.
3. به شدت باید مراقب تحمیل ذائقه فکری خودمان، بر دلیل و حجت باشیم. این که من ولایت فقیه و ولایت مردم را دوست دارم، نباید من را از بحث علمی حوزوی غافل کند.
4. باید مراقب رویکردهای غربی و مدرن بود. اگر بحث از کارایی مطرح می شود، باید این کارایی مطابق اسلام باشد و نه غرب. به نظرم بین کارایی ولایت مردم به عنوان ناظر بر حاکم اسلامی و کارایی ولایت مردم به عنوان رشد مردم و رسیدن به مقامات والا، تفاوت بسیار زیادی است. اولی نگاهی ابزاری به مردم است و دومی نگاهی اصالی. اگرچه اسلام نظارت مردم را رد نمی کند، اما بعید می دانم اولویت اولش در ولایت مردم، بحث نظارت مردم و نصیحت ائمه مومنین باشد.
5. برای حجیت ولایت فقیه و ولایت مردم باید سراغ کار فقهی به معنای مصطلحش رفت و تنها این راه زبان علمی حوزه است و حجیت دارد. اگر چه از سایر علوم هم می توان و باید استفاده کرد، اما حجیت فقط با کار فقهی اثبات می شود و حذف و عدول از این ضابطه و معیار خطایی فاحش است.
6. در مورد ولایت فقیه، بحث های فقهی زیادی صورت گرفته است و هنوز جای بحث هست. ولی در مورد ولایت مردم خیلی محتاج هستیم. (این نظریه یک نظریه ناشناخته در فضای علمی حوزوی و حتی فضای انقلابی است)
7. فرمایشات امیرالمومنین می تواند منابع بسیار خوبی برای شناخت جایگاه مردم باشد. شاید از خطبه شقشقشیه و این فراز بتوان استفاده هایی کرد (هم در ولایت فقیه و هم در ولایت مردم):

– لَولا حُضُورُ الحاضِرِ،

و قِيامُ الحُجَّةِ بِوُجودِ الناصِرِ،

و ما أخَذَ اللّه ُ عَلَى العُلَماءِ أن لا يُقارُّوا على كِظَّةِ ظالِمٍ، و لا سَغَبِ مَظلومٍ ،

لأَلقَيتُ حَبلَها على غاربِهِا

8. از این دست روایات برای جمع بین ولایت فقیه و ولایت مردم هم احتیاج داریم. الان فقط با دوگانه ضعیف مقبولیت و مشروعیت سر و ته قضیه را هم می آوریم. اما به نظر بحث های عمیق تری وجود دارد.

0 0 رای ها
امتیازدهی به یادداشت
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها