#نفی_دنیا_پرستی
#یادداشت
#روح_توحید_نفی_عبودیت_غیر_خدا
#محمد_حسن_زاده
#یادداشت_35
#جلسه_179
#اسلام_ناب
#جامعیت
#عبور_از_دنیا
#تقوا
#نفی_رهبانیت
#نفی_دنیا_پرستی
• هر دینی در طول تاریخ متناسب با فهم و درک مردم عصر خود ظهور و بروز پیدا کرده است. دین حضرت موسی (ع) بیشتر ناظر به امور ظاهری و دنیایی بود. امت او نیز بیشتر به این امور مشغول شدند و به دنبال دنیا، حکومت و سیاست رفته اند. در مقابل دین حضرت مسیح ع بیشتر به سمت امور معنوی و باطنی رفته است. امت او نیز این سمت و سو را گرفته اند و بیشتر به دنبال معنویت، محبت، رهبانیت و ترک دنیا رفته اند.
• با رشد انسان به حدی که میتوانست تمام دین را دریافت کند، دین خاتم نازل شد. دین خاتم جامعیت داشت و همه ی آنچه برای انسان لازم بود را شامل میشد. دین خاتم جامع بین (معنویت و دنیا) و (باطن عالم و ظاهر آن) بود.
• دین خاتم میگوید باید از دنیا استفاده کرد. برای سیاست و حکومت و اقتصاد و …. برنامه دارد و مومین را به سمت آنها سوق میدهد. مومنین را تشویق به امور دنیوی و استفاده از دنیا میکند. استفاده از دنیا را برای ایشان جایز و بلکه لازم میشمرد. لکن در مقابل از استفاده بیش از حد از دینا و غرق شدن در آن و هدف قرار دادن آن نهی میکند.
• دین خاتم به معنویت و ارتباط با خداوند متعال نیز بسیار سفارش میکند. مفاهیم معنوی و اخلاقی، در عقاید و شریعت آن بسیار پر رنگ است. لکن به شدت با #رهبانیت و ترک اجتماع برای کسب معنویت مخالف است. کسب معنویت را در دل اجتماع میخواهد.
از ترک دنیا، جامعه و مردم نهی میکند. بسیاری از اعمال و عباداتش جمعی و گروهی و ناظر به مسائل اجتماعی است. دستور به #تقوا (یعنی در عین زندگی در اجتماع، مواظب و محافظ خود در برابر امورات شیطانی و غیر خدایی باش) در این دین بسیار جدی است. این دستور به تقوا در مقابل رهبانیت است.
• جمع این دو را میتوان این طور توضیح داد که اسلام دین استفاده از دنیا و عبور از آن به سمت معنویت و آخرت است. اسلام هم دستور به معنویت میدهد و هم دستور به استفاده از دنیا و عدم ترک آن. جامعیت دین خاتم به خاطر رشد انسان است.
• لذاست که اسلام هم میتواند حکومت و جامعه توحیدی تشکیل دهد و امور دنیایی انسان ها را سامان دهد و هم میتواند در دل سامان دادن به زندگی دنیایی آنها، ایشان را به سمت قبله عالم و سعادت انسانی هدایت کند و به خداوند متعال برساند.