دین و انسان، كدامیک برای دیگری؟
#امید_فشندی
#یادداشت_139
#جلسه_263
#مشخصات_اسلام
💠 دین و انسان، كدامیک برای دیگری؟
دین برای انسان و خدمت به او آمده؟
یا انسان در خدمت دین است و در بند آن؟
تقریر مشهور از ادیان و اسلام این است كه آمدهاند تا سوار انسان شوند و او را رام كنند؛ از انسان تسلیم میخواهد و خلاصه انسان محور و پیشران نیست و دین راهنما، بلكه دین و متون و مفسّران آن میداندارند و عموم انسانها هم پیرو و مؤمن و تكلیفدار.
تفاوت این دو رویكرد ساده نیست!
یكی از محورهای جریان #اصلاحگری_دینی در دو قرن اخیر، تقریرهای انسانگرایانه از دین بوده، ازجمله تقریری كه از اسلام در دوران نهضت اسلامی ارائه میشد، عرفانی و معرفتی و حقمدار و انسانمحور … نه صرفا تكلیفمدار و فقهمحور، گرچه بعد از پیروزی انقلاب و تشكیل نظام اسلامی، اسلام شریعتمحور (فقه مرسوم) فرمان نگهبانی و اداره كشور را به دست گرفت.
امام #موسی_صدر در بخشهای آغازین خطبهی موعظهی آغاز روزه، در كلیسای كبوشیین بیروت (۱۹ فوریه ۱۹۷۵ – ۳۰ بهمن ۱۳۵۳) میگوید:
#برای_انسان_گرد_آمدهایم، انسانی كه ادیان برای او آمدهاند، ادیانی كه یكی بودهاند و هركدام ظهور دیگری را بشارت میداده است و یكدیگر را تصدیق میكردهاند. خداوند، به واسطۀ این ادیان، مردم را از تاریكیها به سوی نور بیرون كشید و آنان را از اختلافاتِ ویرانگر نجات داد و پیمودن راه صلح و مسالمت آموخت. ادیان یكی بودند، زیرا در خدمتِ هدفی واحد بودند: دعوت به سوی خدا و خدمتِ انسان. و این دو نمودهای حقیقتی یگانهاند. و آن گاه كه ادیان در پی خدمت به خویشتن برآمدند، میانشان اختلاف بروز كرد. توجه هر دینی به خود آنقدر شد كه تقریباً به فراموشی هدفِ اصلی انجامید. اختلافات شدت گرفت و رنجهای انسان فزونی یافت. https://b2n.ir/y71535
امثال آقای #سیدحسن_آقامیری در ایران https://www.youtube.com/c/Hasanaghamiri/about و #سیدعلی_طالقانی در عراق https://b2n.ir/g55287 ، از دستهی این اندیشمندان دینی و مبلغان مذهبی هستند.