قانون اساسی، مردم، شورای نگهبان
#امید_فشندی
#یادداشت_141
#جلسه_265
#مشخصات_اسلام
مرز میان #مردمسالاری با #فقیهسالاری
قانون اساسی، مردم، شورای نگهبان
خوب و خجسته است كه پیرامون #مقام_مردم میاندیشیم، اما خوبتری هم هست كه دامن اندیشهورزی را به #میدان مدیریت كشور هم بكشانیم و از جایگاه فعلی #ارادهی_ملّی در سازوكار تصمیمگیری خرد و كلان حاكمیت جستوجو كنیم.
پیشتر هم در #یادداشت_135 (فتوت و میدان) اشاره شد كه غیرتیشدن و انحصار «مرد» و «میدان» به «حاج قاسم» و «عرصههای نظامی» لزوما به این معنا نیست كه خود ما هم #اهل_میدان هستیم! میدان واقعی به وسعت جمهوری اسلامی و تمام ساحات حكمرانی و چالشهای آن است، از دیپلماسی تا نظامی و امنیت.
از مردمسالاری و ضرورت #مشاركت_حداكثری مردم در انتخابات پیشرو شعار میدهیم اما ظاهرا كاری و حساسیتی به عملكرد سازوكارهای موجود برای تسهیل یا مانعیت برای مشاركت حداكثری نداریم.
همانگونه كه گفتمان غالب در دوران نهضت و پیشاپیروزی، #حقخواهی و #آزادیطلبی و كلّا هویتدهی به #مردم در مقابل #حاكمیت بود اما پساپیروزی به #تكلیفمداری و #بندگی و #سرسپردگی به #اولیای_امور دگرگون شد؛ بهنظرمیرسد ما ولایتمداران هم فقط وقتی از مقام مردم و مردمسالاری دم میزنیم كه #نهادهای_انتخابی در دست رقیب و بهاصطلاح اصلاحطلبان میافتد، وگرنه نه نسبت به #نهادهای_انتصابی، و نه وقتی كه قوای مقننه و مجریه در دست بهاصطلاح #خودیها (مِنّاها) باشد، درد مردم و دغدغهی گردش ارادهی ملّی در آن حوزههای مدیریتی را نداریم.
دلم برای كسی تنگ است
كه آفتاب صداقت را
به میهمانی گلهای باغ میآورد
#قانون_اساسی كه میثاق ملّی ماست، سالهاست كه توسط قرائتی سنّتی و انحصارگرا – از شریعت و قانون – تفسیر و اسیر میشود و تقریر #استصوابی آن از #اصل_99 قانون اساسی (شورای نگهبان نظارت بر انتخابات مجلس خبرگان رهبری، ریاست جمهوری، مجلس شورای اسلامی و مراجعه به آراء عمومی و همهپرسی را بر عهده دارد.) از #موانع_عملی اصلی در برابر مشاركت حداكثری مردم در انتخابات و گردش ارادهی ملّی در چرخهی مدیریت كشور است.
تفاسیر شورای نگهبانی كه نمایندهی جریان فكری اقلیت در جامعه است نمیتواند زمینهساز قرارگیری ارادهی ملّی در كانون مدیریت كشور باشد، همانطور كه نظارت استصوابی آن هم عملا مانع از حضور رجال سیاسی اصلی – اما زاویهدار با آقایان شورای نگهبان – در عرصهی انتخابات میشود.
#درنتیجه ◀️ به هر مقامی كه در #مقام_نظر برای مردم قائل شویم، اما در #میدان_عمل – خصوصا عرصهی انتخابات – این شورای نگهبان – خصوصا دبیر ۹۵سالهی آن – است كه #صافی_استصوابی ارادهی مردم میشود. (گرچه كار از صافی هم گذشته و به صفبندی مقابل ارادهی بخش قابلتوجهی از مردم رسیده؛ جالب است که آقای صافی در دههی شصت و از طیف سنّتی مقابل جریان ارادهی ولایت در «جمهوری اسلامی» میایستاد و در دهههای بعد آقای جنّتی از طیف انقلابی مقابل جریان ارادهی ملّت در آن میایستد!)