كلام انقلابی و رسالت اجتماعی

#امید_فشندی
#یادداشت_180
#جلسه_303
#مشخصات_اسلام

🔰 كلام انقلابی و رسالت اجتماعی

اگر جامعه و حیات اجتماعی مردم را پویا و پرنشاط و در پیشرفت پیوسته و شكوفایی فزاینده می‌خواهیم، ناگزیر از پرداختن به هویت ملّی و خصوصا بُعد معرفتی این هویت – یعنی ذهن جامعه – هستیم؛ نه سر در مرداب تكرار و تكفیر فرو كنیم و نه تن به گرداب نوگرایی افراطی و مدرنیته‌ی سیال دهیم.

#فراموش_نكنیم:

انقلاب اسلامی آمد تا هم «فرهنگ خفقان و سر جنبانیدن و جمود» و هم «فرهنگ آزادی بی‌مهار و خودخواهانه‌ی غربی» را نقد و اصلاح كند و فضائی بسازد كه در آن، «آزادی بیان»، مقید به «منطق و اخلاق و حقوق معنوی و مادی دیگران» و نه به هیچ‌چیز دیگری، تبدیل به فرهنگ اجتماعی و حكومتی گردد و حریت و تعادل و عقلانیت و انصاف، سكه‌ی رائج شود تا همه‌ی اندیشه‌ها در همه‌ی حوزه‌ها فعال و برانگیخته گردند و «زاد و ولد فرهنگی» كه به تعبیر روایات پیامبر اكرم(ص) و اهل بیت ایشان (علیهم‌السّلام)، محصول «تضارب آراء و عقول» است، عادت ثانوی نخبگان و اندیشه‌وران گردد. بهویژه كه فرهنگ اسلامی و تمدن اسلامی همواره در مصاف با معضلات جدید و نیز در چالش با مكاتب و تمدن‌های دیگر، شكفته است و پاسخ به شبهه‌ نیز بدون شناخت شبهه، ناممكن است. اما متأسفانه گروهی به دنبال سیاست‌زدگی و گروهی به دنبال سیاست‌زدائی، دائماً تبدیل فضای فرهنگی كشور را به سكوت مرداب‌گونه یا تلاطم گرداب‌وار، می‌خواهند تا در این بلبشو، فقط صاحبان قدرت و ثروت و تریبون، بتوانند تأثیرگذار و جریان‌ساز باشند و سطح تفكر اجتماعی را پائین آورده و همه‌ی فرصت ملی را هدر دهند و اعصاب ملت را بفرسایند و درگیری‌های غلط و منحط قبیله‌ای یا فرهنگ فاسد بیگانه را رواج دهند و در نتیجه، صاحبان خرد و احساس، ساكت و مسكوت بمانند و صاحبدلان و خردمندان، بركنار و در حاشیه مانده و منزوی، خسته و فراموش شوند. در چنین فضائی، جامعه به جلو نخواهد رفت و دعواها، تكراری و ثابت و سطحی و نازل می‌گردد، هیچ فكری تولید و حرف تازه‌ای گفته نمی‌شود، عده‌ای مدام خود را تكرار می‌كنند و عده‌ای دیگر تنها غرب را ترجمه می‌كنند و جامعه و حكومت نیز كه تابع نخبگان خویش‌اند، دچار انفعال و عقبگرد می‌شوند. (پاسخ رهبر انقلاب به نامه جمعی از دانش‌آموختگان و پژوهشگران حوزه علمیه – 81/11/16)

آیا نبض ذهن جامعه را در دست داریم؟
هر عضو از بدن یك پزشك مخصوص دارد و هر بخش از جامعه یك صنف و مسئول مشخص، اما مسئولیت رسیدگی و راهبری ذهن جامعه را چه كسی برعهده گرفته؟

چه صنفی نگاهش به ذهن جامعه است و برای فراوری آن در پی طراحی یك فنّاوری است؟

روشنفكر و نواندیش دینی؟
متكلم انقلابی؟
حلقه‌ی اندیشه‌ی كلامی؟

14 مرداد 1400

0 0 رای ها
امتیازدهی به یادداشت
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها