ظرف نشا عاقله فرهنگ
پس دریافت اهمیت و نیاز شدید به «عاقله فرهنگ»؛ جای این تامل است که ظرف پدیدآیی و نشا این عصر مهم و کلیدی کجاست؟ لازم است محل نشا این پدیده شناسایی شود و در ایجاد شرایط مساعد برای آن کوشش شود. در ادامه تلاشی میشود تا در ویژگیهای «ظرف پدیدآیی» عاقله فرهنگ تامل شود؛
ظرف نشا عاقله فرهنگ، باید ثابت و جوشان باشد؛ بیثباتی مانع رشد و شکلگیری این پدیده است و همچنین نیاز به جوشش هست؛ چیزی از جنس حیات بلکه حیات دائمی.
فضای «اداری» به هیچ وجه توان نشا کردن این پدیده را ندارد و اصلا ظرف مناسبی نیست؛ فضای اداری «مهد» عقل نیست. عاقلهای که قرار است چشمهی «دانایی» و چشمه «آگاهی» و چشمه «عزم» باشد؛ در زیست بوم اداری و فضای کارمندی پدید نمیآید. حداقل جانب احتیاط این است که با دل نبستن به این فضاها، زمان را هدر ندهیم.
در یادداشت قبل هم اشارهای شد که «محیطهای علمی» برای این منظور نارسایی دارند و فعلا نمیتوان به آنها چشم امید داشت؛ هر چند با تحول حوزه باید این حوزههای علمیه باشد که مهد و کانون این عاقله باشد.
نیاز به طراحی ظرفی است که این نخبگان را با یک مسئولیت بزرگ و عمیق تاریخی در خود بپذیرد و در واقع دالان رشد این عاقله باشد؛ همانگونه که حوزه یک دالان رشد است برای ما، نیاز است یک دالان رشد برای این عاقله طراحی شود البته جنس آن با دالان رشد امروزی حوزه بسیار متفاوت است.