امتی که می توانست…
آیا حلقه های میانی نسخه اصلی و اولیه ساخت دولت اسلامی و نظام اسلامی است؟
عده ای حلقه های میانی را نسخه تطور یافته راهبردی رهبر انقلاب می داننند. به نظر ایشان رهبر انقلاب در الگوی 5 مرحله ای خود به نظرگاه ارتقا یافته ای رسیده اند و با طرح بحث از حلقه های میانی اندیشه راهبردی خود در ساخت دولت اسلامی را تکمیل کرده اند، در نظر این عده رهبر انقلاب سال ها سعی بر این داشته با گفتمان سازی در سطح اصلاح روش و منش کارگزاران دولت اسلامی محقق کند اما حال با حفظ الگوی قبلی که تاکید بر نهاد سیاست بود دست مدد به سوی نهاد اجتماعی نیز دراز کرده است.
به نظر عده ای دیگر طرح بحث از حلقه های میانی ایده ارتقا یافته رهبر انقلاب نیست، بلکه از همان ابتدا مرحله دولت سازی با دو بال قابل تحقق بوده ، استفاده از قدرت نهاد سیاسی و قدرت نهاد اجتماعی.و دلیل این که بیشتر بر نهاد قدرت سیاسی تاکید شده به دلیل آن بوده باید از دل نهاد سیاسی امکان حرکت برای نهاد اجتماعی فراهم کرد.و از سوی دیگر قدرت نهاد اجتماعی وابسته به نیروی انسانی کافی در آحاد مردم است که تازه امکان آن فراهم شده است.
در این نوشته به دنبال ارزش گذاری بر هیچ کدام از نظر های بالا نیستیم اما به نظر نگارنده ایده های حلقه میانی نسخه ثانوی حرکت تمدنی انقلاب است. انقلاب اسلامی در سال های ابتدایی به دلیل قدرت بسیج کنندگی که با نظام امام و امت به وجود آورده بود می توانست با حفظ حرکت خود و مقاومت در مسیر با همان قدرت ابتدایی انقلاب و با قدم مباشر مردم مراحل دیگر انقلاب را محقق کند اما به دلیل تعویق ها و تاخیرها این قدرت از امت گرفته شده است و ایده های حلقه میانی برای بازیابی دوباره آن قدرت است.