روش انتقال پیام و گفتمان سازی
بسم الله الرحمن الرحیم
#یادداشت
#روح_توحید_نفی_عبودیت_غیر_خدا
#محمد_حسن_زاده
#یادداشت_66
#جلسه_224
🔰روش انتقال پیام و گفتمان سازی
🔰🔰تواضع و فروتنی
❇️به وفور دیدم افرادی که طلبه نیستند در مباحثه با طلبه ها و مباحثی که با طرح میکنند، ویا حتی در مباحثه بین طلاب انقلابی و غیر انقلابی، این مسئله مطرح میشود که فرد انقلابی تر محکوم میشود به تندروی، تعصب. فراوان دیده ام که بازخورد مباحث این جمله بوده که «شما فکر میکنید فقط خودتان میفهمید.!»
❇️برای رفع این نقیصه چه باید کرد؟ چه کار باید بکنیم که افراد حرف ما را پذیرا باشند و کلام انقلاب به جانشان بنشیند؟ این یکی از نکاتی است که در گفتمان سازی و بسط یک اندیشه بسیار اهمیت دارد. یقینا کار بر روی محتوای کلام به تنهایی کارساز نیست. یکی از مواردی که در این زمینه بسیار مهم است روحیه تواضع و فروتنی در مقابل روحیه تکبر و استکبار است.
❇️شهید مطهری(ره) می فرماید:
« مسأله ديگر كه قرآن مجيد در سبك و روش تبليغي پيغمبران نقل ميكند، تواضع و فروتني است (نقطه مقابل استكبار). كسي كه ميخواهد پيامي را، آنهم پيام خدا را به مردم برساند، بايد در مقابل مردم در نهايت درجه فروتن باشد، يعني پرمدّعايي نكند، اظهار انانيت و منيت نكند، مردم را تحقير نكند، بايد در نهايت خضوع و فروتني باشد.
[قرآن كريم از زبان نوح عليه السلام خطاب به گروهي از قومش ميفرمايد:] «اوَعَجِبْتُمْ انْ جَاءَ كمْ ذِكرٌ مِنْ رَبِّكمْ عَلي رَجُلٍ مِنْكمْ»(اعراف۶۳) آيا تعجب ميكنيد كه پيام پروردگار شما، ذكر پروردگار شما، مايه تنبيهي كه از طرف پروردگار شماست، بر مردي از خود شما بر شما آمده است؟ عبارت «مِنْ رَبِّكمْ» نشاندهنده اين است كه نميخواهد خدا را به خودش اختصاص بدهد و در چنان مقامي بگويد خداي من، شما كه قابل نيستيد تا بگويم خداي شما. بعد ميگويد: «عَلي رَجُلٍ مِنْكمْ» بر مردي از خود شما، من هم يكي از شما هستم.
شما ببينيد چقدر تواضع در اين آيه كريمه نهفته است كه خطاب به پيغمبر اكرم ميفرمايد: «قُلْ انَّما انَا بَشَرٌ مِثْلُكمْ» بگو به مردم من هم بشري مثل شما هستم، «يوحي الَي» بر يكي از امثال خود شما وحي نازل ميشود، «انَّما الهُكمْ الهٌ واحِدٌ فَمَنْ كانَ يرْجوا لِقاءَ رَبِّهِ فَلْيعْمَلْ عَمَلًا صالِحاً وَ لا يشْرِك بِعِبادَةِ رَبِّهِ احَداً»(فکهف ۱۱۰)
متناسب با همين مطلب، مسأله ديگري در تبليغ مطرح است و آن مسأله رفق و لينت و نرمش يعني پرهيز از خشونت است. كسي كه ميخواهد پيامي را، آنهم پيام خدا را به مردم برساند تا در آنها ايمان و علاقه ايجاد بشود، بايد لين القول باشد، نرمش سخن داشته باشد. سخن هم درست مثل اشياء مادي، نرم و سخت دارد. گاهي يك سخن را كه انسان از ديگري تحويل ميگيرد، گويي راحت الحلقوم گرفته، يعني اينقدر نرم و ملايم است كه دل انسان ميخواهد به هر ترتيبي كه شده آن را قبول كند. گاهي برعكس، يك سخن طوري است كه گويي اطرافش ميخ كوبيدهاند، مثل يك سوهان است، آنقدر خار دارد، آنقدر گوشه و كنايه و تحقير دارد و آنقدر خشونت دارد كه طرف نميخواهد بپذيرد.» حماسه حسینی-ج۱-ص۳۳۳