مطهری انقلابی، خامنه ای دانشی
#یادداشت
#مشخصات_اسلام
#سیدمرتضی_شرافت
#یادداشت_46
#جلسه_251
🔶مطهری انقلابی، خامنه ای دانشی
#⃣ #ظلم_به_انقلاب و #ظلم_به_خود مان با عدم توجه به #ماهیت_انقلاب و #انقلابی_گری و #ماهیت_دانش و #لایه_های_دانش در #شناخت_شخصیت_اندیشمندان مثل #شهید_مطهری و #آیتالله_خامنهای #⃣
🔸در مقایسه بین آثار و شخصیت شهید مطهری و مقام معظم رهبری، مطالبی گفته می شود. برخی از این مطالب در نگاه اولیه شاید صحیح به نظر برسند اما خالی از اشکال نیستند و هر چه بیشتر مداقه می کنیم، ضعف این تحلیل ها بیشتر نمایان می شود.
➖از جمله این که شهید مطهری دانشی است و آقا اصلا مباحث دانشی ندارد.
➖یا این که آیت الله خامنه ای انقلابی بوده و هست و حال این که شهید مطهری اصلا انقلابی نبوده و حتی سابقه زندان هم ندارد.
🔸به نظر نقطه ضعف این تحلیل ها و آنچه باعث می شود جایگاه و شخصیت این بزرگان درست درک نشود، را باید در جای دیگری جستجو کرد.
آن است که باعث می شود به این بزرگان ظلم شود. به انقلاب ظلم شود. به دانش ظلم شود و حتی به خودمان هم ظلم شود. چون دیگر نمی توانیم آن طور که باید از آثار و اندیشه های علمایمان بهره ببریم.
ریشه این ضعف ها بر می گردد به تعریف ما از «دانش» و تعریف ما از «انقلابی گری» است.
📝 اما دانش
این که فردی اثر منتشر شده دانشی نداشته باشد، با این که شخصیت او دانشی نباشد، و یا مطالب دانشی در آثار چاپ شده اش یافت نشود بسیار متفاوت است. همین سخنرانی هایی که پیش از انقلاب از رهبری در دست هست و خود دوستان به آنها اشاره کردند، پر است از مطلب دانشی.
اگر نگاه به دانش، صحیح باشد، و پژوهش به معنای خلق محتوایش، ذیل دانش تعریف شود، خیلی از آثار گفته شده دانشی است. ولی اگر تنها مطالبی که چارچوب شکلی مقاله و یا رئوس ثمانیه را رعایت می کنند دانشی است، در واقع تلاشمان این است خودمان را آثار بسیاری از محتواهای ایجاد شده در جریان انقلاب محروم کنیم.
البته که در شناخت جایگاه آثار دانشی باید به لایه های دانش توجه داشت و معمول آثار شهید مطهری به لایه های بنیادین جهت دار، نزدیک تر است و آثار رهبری به لایه های کاربردی.
اما هیچ گاه نمی توان گفت لایه های امتدادی دانش، جزء دانش محسوب نمی شوند!
📝 و اما انقلاب
به نظر می رسد تصور دوستان از انقلاب هنوز تحت تاثیر ادبیات رایج علوم سیاسی مانده است.
یعنی آن حرکتی که پرشتاب و توفنده و همراه با اندکی خشونت و غیر قابل کنترل باشد، انقلابی است و اگر حرکتی دقیق و حساب شده و همراه با تعقل و اندیشه بود، دیگر انقلابی نیست.
انقلابی در ادبیات اسلامی ما قدری متفاوت است و اگر آن معنا را در نظر بگیریم، قطعا شهید مطهری از انقلابی ترین انقلابیون محسوب می شوند. منظورم همان معنایی است که با انقلابی بودن حاکم یک جامعه قابل جمع است و تعبیر نظام انقلابی، پارادوکسیکال به نظر نمی رسد.
📝و لذا دانش انقلابی
بر این اساس می توان یک رویکرد در مورد دانش داشت و آن هم دانش انقلابی. کما این که در رابطه با اسلام معتقدیم عمیق ترین و راقی ترین تقریر، یعنی قرائت صحیح اسلام، همین اسلام انقلابی است.
اگر دانش انقلابی را پذیرفتیم، آن وقت هم شهید مطهری انقلابی است و هم آیت الله خامنه ای دانشی.