تفاوت نظریه مردم سالاری دینی با نزدیک دموکراسی
#یادداشت
#مقام_مردم
#مهدی_اعلایی
#یادداشت_15
#جلسه_262
تفاوت نظریه مردم سالاری دینی با نزدیک دموکراسی
گرچه به ظاهر لیبرال دموکراسی مطرح شده در غرب با مردم سالاری دینی تشابهاتی (به خصوص در برگزاری انتخابات و تعیین مسئول با رای مردم) دارند، ولی تفاوت های اساسی و بنیادینی با یکدیگر دارند.
در دموکراسی، محور انسان است و امیال و خواسته های اوست، که بالاصاله مورد توجه قرار می گیرد. اما در مردم سالاری دینی، محور همچنان خداست و اختیارات مردم در حیطه آنچه خدا اجازه داده مطرح می شود. لذا در دموکراسی قانون را خود مردم مشخص می کنند و خواست اکثریت مردم، مشروعیت نیز می بخشد؛ اما در مردم سالاری دینی، قانون از طرف خداوند متعال تشریع شده است و مشروعیت را، خدا می بخشد. این تفاوت، نتیجه دیگری نیز، دارد و آن، اینکه در دموکراسی نسبی گرایی مطلق حاکم است؛ اما در مردم سالاری دینی، حق حاکم است.
آنچه معمولا از واژه مردم سالاری دینی به ذهن متبادر می شود، برگزاری انتخابات است. حال آنکه، مردم سالاری به مراتب عمیق تر و موثر تر از صرف حضور در انتخابات است.
مردم سالاری، یعنی مردم رهبرند و در شرایط مختلف، کنش گری می کنند. به عبارت بهتر، در مردم سالاری، مردم در وسط گود قرار دارند. در چنین نظامی مسئولین فقط جهت گیری های مردمی و ملی را به سمت و سوی صحیح هدایت می کنند