شورای نگهبان و چالش #امکان
#امید_فشندی
#یادداشت_151
#جلسه_276
#مشخصات_اسلام
🔹 شورای نگهبان و چالش #امکان
نقدی بر رایگیری كتبی و مخفی اعضای شورای نگهبان در مورد احراز صلاحیتها
#عباسعلی_كدخدایی (1340/اصفهان) سخنگوی شورای نگهبان (از تیرماه 95 تا كنون) شنبهشب (1400/03/02) در برنامه »نگاه یك« سیما اظهار كرد:
شكل رای گیری كتبی و مخفی است و اعضا نظر یكدیگر را نمیدانند. در فضایی كه ایجاد میشود طبق قانون از ۱۲ رای باید ۷ تن به شخصی رای دهند تا وی احراز صلاحیت شود. وقتی پرونده فردی مطرح میشود، گزارش قرائت شده و اعضا سوالاتی دارند و در نهایت به كارشناسان ارجاع میشود تا پاسخ برای اعضا روشن باشد. گاه فردی دربارهاش دوساعت بحث شده و برخی اعضا دربارهاش مردد هستند و تحقیق بیشتری نیاز است.
https://b2n.ir/g83544
#شفافیت_آرا ی نمایندگان مجالس، قضات و اعضای دیوانهای عالی اداری و قضائی و قانون اساسی از برجستهترین شناسههای روشنسازی فرآیند تصمیمگیری و وارسی از آن است.
مركز پژوهشهای مجلس در #گزارش_17163 به بررسی «طرح شفافیت آرای نمایندگان» به مبانی، رویهی عملی، تجربهی سایر كشورها، ملاحظات، بررسی مواد طرح و پیشنهادها میپردازد. (پوشهی پیوستی)
اما نكتهای كه به ذهن بنده میرسد:
ظاهرا شورای محترم نگهبان روی دندهی لج افتاده و بنا دارد كه پیدرپی مشت محكمی بر دهان یاوهگویان بكوبد!
مصوبهای كه میتوانست ماهها پیش از روزهای ثبتنام انتخابات تصویب و ابلاغ شود، دقیقا چند روز مانده به ثبتنام اعلام میشود.
در برابر مطالبات مبنی بر اعلام دلایل رد صلاحیت (یا عدم احراز صلاحیت نامزدها) نه تنها پاسخگو نیست، بلكه اصرار دارد بگوید كه ما بههیچ وجه به هیچكس پاسخگو نیستم! (لا یسألون عمّا یفعلون)
اخیرا هم كه سخنگوی محترم فرموده حتی رأیگیری میان خود اعضای شورا هم كتبی و مخفی است!
البته چالشهای نهاد #شورای_نگهبان اولویت فكری و كنشگری بنده نیست و تشخصیم هم این نیست كه باید به اولویت مباحثات تبدیل شود، اما مسامحه یا بیتوجهی به مسائل آن با دغدغهی #مردمسالاری همخوانی ندارد.
نمیشود ما از سوی از مقام مردم و ضرورت مشاركت حداكثری و حتی ترجیح یك انتخاب بد بر عدم انتخاب بگوییم، اما به #امكان_انتخاب مردم كاری نداشته باشیم. (امکان عملی و انگیزشی)
#وجود گزینه، و #گوناگونی گزینههای متناسب با طیفهای متفاوت مردم، از زمینههای اصلی تحققبخش #امكان انتخاب برای مردم است.
شورای نگهبان بهعنوان صافی این امكان، جایگاه بسیار بسیار حسّاسی در تحقق مردمسالاری و مشاركت حداكثری دارد.
حال اگر سازوكار بررسی و تصمیمگیری و رأیگیری در این شورا #شفاف نباشد، دیگر چه ضمانتی برای مردمسالاری باقی میماند؟
آیا به صِرف اینكه شورای نگهبان یك نهاد قانونی است و اعضای آن، بخشی منصوب رهبری و بخشی هم با معرفی رئیس ق.قضاییه (منصوبِ رهبری) و تأیید ق.مقننه تعیین میشوند، بر درستی تصمیم ایشان كفایت میكند؟ این سادهانگاری است!
در یادداشت بعدی به #مقام_رأی در فرآیند تصمیمگیری، قانونگذاری و نظارت خواهم پرداخت.