گلچین آوردههای غربی با توجه به معنای مهندسی فرهنگی
در یادداشت قبل ذیل عبارتهایی که از آقای ناظمی نقل شده بود، بیان شد که نمیتوان از فرهنگی که همواره همراه در سیستمها و نظامها و حتی علوم و تکنولوژيهای طراحی شده هست، در أمان بود.
لذا نمیتوان به راحتی زیر بار هرآنچه از غرب میآید رفت؛ حتی تکنولوژيها و ابزارها. در طراحی یک تکنولوژي، فرهنگی مهندسی شده است که کاملا در مقابل بینش توحیدی و باور ما قرار دارد؛ هر چند در ظاهر و نگاه سطحی احساس شود که این یک تکنیک و یا ابزار است و تاثیری بر روی باور ما ندارد؛ ولی با نگاههای عمیقتر و حتی مرور تجربههای گذشته این تاثیرگذاری یافت میشود. امکان گلچین تکنولوژي از روزنه باور توحیدی، وجود ندارد. و شاید بتوان گفت این تلاشی بیهوده و بیثمر است.
بلکه باید تکنولوژي، سیستم و نظام مخصوص به فرهنگ مهندسی شده خودمان، طراحی و مهندسی شود. باید مهندسی فرهنگی داشته باشیم، باید براساس فرهنگ خودمان مهندسی کنیم؛ حتی شاید بتوان گفت فرهنگی که از آن خود ما است، اگرچه مهندسی نشده باشد، اگر براساس همین فرهنگ مهندسی و طراحی صورت بگیرد، باز هم ارزشمندتر است از آنچه از غرب میآید که براساس یک فرهنگ دیگر طراحی شده است؛ فرهنگی که اگر در ضدیت و جنگ با فرهنگ ما نباشد، بیگانه با آن است.