دفع شبهه تمام کلام نیست

دفع و پاسخ‌گویی به شبهات نیز نوعی رسیدگی به ذهن مردم و جامعه است و متکلم هم از باب اندیشه‌‌های دینی برای پاسخ‌گویی به شبهات ورود می‌کند و آنچه به عنوان شبه مطرح می‌شود واقعا ایمان مردم را تهدید می‌کند و در اذهان مردم این شبهات وجود دارند و تاثیرات خود را می‌گذارند و صرفا در مجامع علمی و در ذهن‌های اندیشمندان نیست.

و این شبهات اگر به آن‌ها پاسخ درخور داده نشود، اندیشه‌های دینی مردم را تغییر خواهند داد، لذا می‌توان گفت که پاسخگویی به شبهات هم در واقع رسیدگی به اندیشه دینی مردم است و برای کلامی که صرفا وجه دفاعی دارد هم ذهن و اندیشه مردم اهمیت دارد. و حتی اگر به شبهه‌ای که هنوز به جامعه نرسیده است هم پاسخی آماده می‌کند، در واقع اندیشه‌های مردم را به نحوی سامان می‌دهد که آن شبهه نتواند در جامعه رسوخ کند.

این جنس از کار‌هایی که برای شبهاتی که هنوز به جامعه نرسیده است، متکلم مشغول سامان‌دهی اندیشه می‌شود، بسیار نزدیک است به کلام مطلوبی که ما معنا می‌کنیم. ولی باز هم آن کلامی نمی‌شود که یک طعام برای زیست دینی جامعه فراهم می‌کند. نمی‌توان کلام را صرفا یک مدافع معرفی کرد، یک مدافع عقاید دینی، بلکه کلام وظیفه دارد اصل اندیشه دینی را به جامعه بدهد، وظیفه سامان‌دهی یک اندیشه برای حیات دینی بر عهده‌ی کلام است؛ حال هر چه این اندیشه منسجم‌تر و با استحکام بیشتر باشد، شبهات کمتری در آن رسوخ می‌کند و البته با دادن این اندیشه کار متکلم تمام نمی‌شود، بلکه باز هم وظیفه دارد رصد کند و هنگامی که لازم شد، اندیشه‌ها را ارتقا بدهد و اگر احیانا شبهه‌ای در جامعه پدید آمد که این اندیشه را تهدید می‌کرد و در آن تاثیر می‌گذاشت، با ویرایشی جدی و ارتقا زدن به آن اندیشه به دفاع از آن در برابر شبهه برخیزد و سامان‌ جدیدی به اندیشه بدهد که از شبهه مصون باشد.

طبقه بندی علوم

در طبقه بندی علوم، نظریات متعددی از فلاسفه گذشته تا امروز وجود دارد و مقاله «طبقه بندی علوم از دیدگاه دانشمندان دوره اسلامی از قرن دوم هجری تا عصر حاضر» نوشته فرزانه قنادی نژاد و غلامرضا حیدری، لیستی از این نظریه پردازان را جمع آوری کرده است. با مطالعه بعضی از این نظریات، به این جمع بندی در باب طبقه بندی علوم رسیدم که در ادامه بطور خلاصه به آن اشاره خواهم کرد. هرچند بسیاری از علوم و عناوین دانشی در این تقسیم بندی نیامده است.

1- توصیفات

    • شناخت معرفت: معرفت شناسی
    • شناخت و شیوه مصون ماندن از خطای در فکر: منطق
    • شناخت هستی
      • با روش عقلی: فلسفه
      • با روش شهودی: عرفان
    • شناخت خدا و دین: الهیات (تئولوژی) – کلام
    • شناخت انسان: علم النفس – روانشناسی
    • شناخت جامعه: علم الاجتماع – جامعه شناسی
    • شناخت ارزش ها (قله های انسانی و جامعه): اخلاق نظری

2- تجویزات

  • گزاره های تجویزی برای رسیدن به کمالات انسانی: اخلاق عملی- تهذیب – فقه اخلاق
  • گزاره های تجویزی برای رساندن انسان ها به کمالات انسانی: فقه تربیت – علوم تربیتی
  • گزاره های تجویزی برای رساندن جامعه به کمالات اجتماعی: فقه فرهنگ – علوم فرهنگی
  • گزاره های تجویزی برای سامان معیشت انسان و جامعه: فقه اقتصاد – علوم اقتصادی
  • گزاره های تجویزی برای مدیریت جامعه: فقه سیاست – علوم سیاسی – فقه جزاء و قضاوت

 

چند نکته:

1- علوم توصیفی علوم بنیادی هستند و به هست ها و نیست ها می پردازند و علوم تجویزی، علوم کاربردی و عملی هستند و به بایدها و نبایدها می پردازند. به تعبیر دیگر علوم توصیفی، خروجی فعالیت عقل نظری است و علوم تجویزی، خروجی فعالیت عقل عملی.

2- علوم تجویزی بر پایه علوم توصیفی هستند.

3- تمام علوم تجویزی، ذیل علم فقه قرار می گیرند. علمی که به افعال مکلفین می پردازد. یعنی بایدها و نبایدها

4- هر یک از علوم تجویزی مبتنی بر تک تک علوم توصیفی است. لذا تمام علوم توصیفی از مبادی علم فقه هستند. هرچند که فقه غیر از این علوم توصیفی، بر مبادی دیگری هم مبتنی است مانند اصول فقه، رجال، فقه الحدیث، تفسیر و غیره که اینها منابع أدله و یا روش های استنباط در فقه هستند.

5- احکام فقهی دو گونه هستند: استنباطی و کشفی، طراحی و ساختی؛ نیاز بخش طراحی فقه به علوم توصیفی به مراتب بیشتر و ضروری تر است تا نیاز بخش کشفی فقه به علوم توصیفی.

6- سه گانه سیاست، فرهنگ و اقتصاد، مربوط به ساحت های جامعه هستند که علوم تجویزی بر پایه و با تغذیه از علوم توصیفی، به این سه ساحت رسیدگی می کند. فقه اخلاق و تربیت و فرهنگ به ساحت فرهنگ می پردازد. فقه اقتصاد به ساحت اقتصاد و فقه سیاست و قضاوت به ساحت سیاست رسیدگی می کند.

در یادداشت بعدی به ماهیت کلام انقلابی در کلام استاد فلاح پرداخته می شود.

حفاظت شده: مقاله(ظرفیت‌های دانش کلام در مطالعات تمدنی) گزارش و برداشت شخصی

این محتوا با رمز محافظت شده است. برای مشاهده رمز را در پایین وارد نمایید: