پس شايد بتوان گفت كه اخوت، گونه‌ي خاصي از ولايت است، و مساوات، از لوازم اخوت.

#یادداشت
#روح_توحید_نفی_عبودیت_غیر_خدا
#توحید_از_دیدگاه_خط_مشی_اجتماعی
#امید_فشندی
#یادداشت_24
#جلسه_130

حضرت استاد امروز تقريري بسيار فراگير و توصيفي از اخوت ارائه فرمودند. اين تقرير از جهتي به نظريه‌هاي اخلاقي نوع‌دوستانه نزديك است و فراتر از مرزهاي ايمان و كفر، پيوندي تكويني ميان بشريت را يادآور مي‌شود.

اما اخوت در قرآن، پيوند ميان قلوب مؤمنين است (فألّف بين قلوبكم فأصبحتم بنعمته إخوانا، إنّما المؤمنون إخوة)، برخلاف ولايت كه حتي ميان غيرمؤمنين، چه كفّار (الْمُنافِقُونَ وَ الْمُنافِقاتُ بَعْضُهُمْ مِنْ بَعْض‏) و چه منافقين (وَ الَّذينَ كَفَرُوا بَعْضُهُمْ‏ أَوْلِياء بَعْض) نيز برقرار مي‌شود.

پس شايد بتوان گفت كه اخوت، گونه‌ي خاصي از ولايت است، و مساوات، از لوازم اخوت.

از معجزه نبی ختمی (ص) تا معجزه امت ختمی

#یادداشت
#روح_توحید_نفی_عبودیت_غیر_خدا
#توحید_از_دیدگاه_خط_مشی_اجتماعی
#سید_مصطفی_مدرس
#یادداشت_28
#جلسه_130

🔰از معجزه نبی ختمی (ص) تا معجزه امت ختمی

تحلیلی الهیاتی راهبردی از امر مواسات

💠اگر معجزه نبی ختمی قرآنی است که تمام الحقایق است و این کتاب بر قلب ایشان که حقیقت تام عرش الرحمن است انزال گردیده، قلبی که در توصیف آن حضرت امام خمینی ره اینچنین توصیف میکنند:

▪️”چون قلوب اولیاء به حسب فطرت اصلیّه، مختلف و متمیّزند، یک قسم از قلوب است که به افق رحمت نزدیکتر و مناسبتر است، و آن قلوبی است که از اسماء جمال و رحمت، ظاهر شده، و خود ظهور تجلّی رحمت و جمال است؛ چون قلب عیسوی- علی نبینا و آله و علیه السّلام-. در این قلوب، رجاء غلبه بر خوف دارد، و تجلّیات جمال غالب بر تجلّیات جلال است. و یک طایفه از قلوب است که به افق جلال و عظمت نزدیکترند و آن قلوبی است که از تجلّی جلال ظاهر شده، و خود ظهور تجلی جلالند؛ چون قلب یحیوی [علیه السلام ]. در این قلوب، خوف غلبه بر رجا و تجلّیات جلالیّه غالب بر تجلّیات جمالیّه است.
و یک قسم از قلوب، آنهائی است که جمع بین هر دو تجلی نموده و این نحو قلوب، هر چه به افق اعتدال نزدیکتر باشند، کاملترند، تا آن جا رسد که تجلّیات جمال و جلال بر حدّ استواء و اعتدال حقیقی، بر قلب آنها ظاهر شود. نه جلال را بر جمال غلبه باشد و نه جمال را بر جلال. و صاحب این قلبِ جمعیِ احدیِ احمدی، خاتم دائره کمال و جامع ولایت مطلقه و نبوّت مطلقه است. و آن، خاتم نبوّات و مرجع و مآب ولایات است.”*

💠آنگه معجزه امت ختمی نیز برپایی عرش اخوت بر روی زمین است تا مستقر قرآن باشد و حکومت قرآن جز به برپایی نظام امت-امامت میسور نیست.

▪️حضرت آیت الله شاه آبادی استاد امام ره در این باره می فرمایند:
“از تصدير آيه شريفه بقوله تعالى: «وَ اعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللَّهِ جَمِيعاً وَ لا تَفَرَّقُوا» و تذييل آن بقوله تعالى: «وَ اذْكُرُوا نِعْمَتَ اللَّهِ عَلَيْكُمْ»* چنين استفاده مى‏شود كه خداوند عالم قرآن مجيد را كه حبل اللّه است، از عرش الرحمن نازل فرموده بر عرش اخوّت انسان، تا فهميده شود كه مستقرّ قرآن و نواميس الهيه، جامعه اخوّت مسلمين است؛ البته نمى‏توان قرآن عظيم را به انفراد نگهدارى نمود؛ بلكه بايد به ايادى متحده جامعه اخوت‏ 75 انسانيّت، آن را مانند تاج كرامت بر سر نهاد تا مايه افتخار دنيا و آخرت گردد.”

💠به دیگر سخن از بعثت نبی ختمی ص تا بعثت امت ختمی صیرورتی است که در طی آن امت ختمی به مرتبت امامت امم نائل گشته و تحقق آیه ” وَ نُرِيدُ أَنْ نَمُنَّ عَلَى الَّذِينَ اسْتُضْعِفُوا فِي الْأَرْضِ وَ نَجْعَلَهُمْ أَئِمَّةً وَ نَجْعَلَهُمُ الْوارِثِينَ” را نوید میدهد.

💠از آن زمان که قرآن بر قلب نبی ختمی که حقیقت عرش الرحمن** است انزال*** شد تا آن زمان که قرآن بر عرش اخوت مؤمنین تنزیل**** شود بشر برای سعادت خویش به آزمون و خطاهای بسیاری دست یازیده است.

💠پروژه امام جامعه، برپایی جامعه ای اخوت بنیان است؛ جامعه اخوت بنیان جامعه ای است که بر مدار فضائل انسانی نظم تمدنی، نظامات خرد و کلان خود را سامان می دهد. این همان نظم تمدنی است که به ظهور و تحقق تام نظام امت-امامت منجر میگردد.

💠همچنین این مقوله را میتوان از زاویه نظر حکومتی نیز تحلیل نمود. جمهوری اسلامی یا به تعبیر دیگر مردمسالاری دینی قالبی برای حکمرانی است که در آن تلاش می شود تا انسان که موجودی دو بعدی است و هم بعد علوی دارد و هم بعد سفلی، انسان علوی بر انسان سفلی غلبه پیدا کرده و حیات انسانی بر مدار فضائل انسانی و نه بر مدار غرایز حیوانی سامان بیابد.

💠حیات انسانی اخوت بنیان، حیاتی است که انسانِ انس طلبِ کمال خواهِ عزت پسندِ عون جوی ولایت مطلقه قرآن بر جان و نفس خویش پذیرفته است.

💠به تعبیر دیگر از آنجا که اخوت مشتمل بر چهار امر انس، کمال، عزت و عون می باشد و هر یک از این موارد به ترتیب متکی به یک رویی، اتحاد و همدلی، فروتنی و تواضع و فتوت جوانمردی می باشد مواسات یگانه راهبردی است که در دل خود این موارد را مشتمل بوده و زمینه ساز تحقق اخوت انسانی در جامعه ایرانی می باشد.

💠از دیگر سو نظام امت-امامت که نظامی اخوت بنیان می باشد معجِز نظام سلطه و باطل السحر سحره امپراتوری رسانه ای غرب می باشد. در غائله ای که کرونا برپا که که میتواند آن را حادثه ای در عداد حوادث تمدنی بر شمرد که نظم موجود تمدنی را به چالش کشید غرب وحشی بیدار شد و صحنه هایی در انظار همگان پدیدار گشت که بیانگر هویت و شخصیت حقیقی انسان غرب مدرن بود.
.

💠اما از این سو، راهبرد مواسات، حقیقت فطریِ انسان متألّه و مرتبت عقلانیت جامعه ایمانی و شیعی را نشان داد؛ حضرت امیر علیه السلام به ما آموخته اند که فی تقلّب الاحوال علم جواهر الرجال! در غائله کرونا بود که جوهره جامعه ایمانی و جوهره جامعه کفر خود را نشان داد هر چند پیش از این به واسطه سحر سحره امپراتوری رسانه ای غرب نظم مدرن و سبک زندگی آمریکایی قلّه حیات انسانی نشان داده می شد. اما رب العالمین به همه جهانیان نشان داد که قدرت ایمان بالاتر از همه قدرتهاست و عقلانیت شیعی برترین عقلانیتهاست.

💠همچنین همانطور که اشاره رفت، مواسات راهبردی بود که گامی دیگر جامعه ایران را به مرتبت و منزلت امامت امم نزدیکتر ساخت؛ این راهبرد ساخت درونی ملت ایران را به لحاظ عاطفی و رفتاری تحکیم کرده و همبستگی اجتماعی مردم ایران را تقویت نمود.
به تعبیر دیگر مواسات فضیلتی که به واسطه این فضیلت شایسته است دیگر امم به امتی که برخوردار از این فضیلت است اقتدا کنند.

پ.ن:
*شرح حدیث جنود عقل و جهل، ص 142- 143

**قال رسول الله صلی الله علیه و آله: َّ قَلْبَ الْمُؤْمِنِ عَرْشُ الرَّحْمَنِ.

***انزال به معنای نزول دفعی است

**** تنزیل به معنای نزول تدریجی است

***** و في الكشاف:، فإن قلت: فما حقيقة قوله: «لَقَدْ كانَ لَكُمْ فِي رَسُولِ اللَّهِ أُسْوَةٌ حَسَنَةٌ»؟ و قرئ أسوة بالضم. قلت: فيه وجهان: أحدهما أنه في نفسه أسوة حسنة أي قدوة و هو المؤتسي أي المقتدي به كما تقول: في البيضة عشرون منا حديد أي هي في نفسها هذا المبلغ من الحديد. و الثاني: أن فيه خصلة من حقها أن يؤتسي بها و تتبع و هي المواساة بنفسه انتهي…
در تفسير كشاف گفته: اگر كسي بپرسد حقيقت معناي آيه‏” لَقَدْ كانَ لَكُمْ فِي رَسُولِ اللَّهِ أُسْوَةٌ حَسَنَةٌ” چيست؟ البته با در نظر گرفتن اينكه كلمه” اسوة” به ضمه همزه قراءت شده، در جواب مي‏گوييم دو احتمال هست، اول اينكه خود آن جناب اسوه‏اي حسنه و نيكو است، يعني بهترين رهبر و مؤتسي يعني مقتدي به است، و اين تعبير نظير تعبير زير است، كه در باره كلاهخود مي‏گويي بيست من آهن، يعني اين كلاه بيست من آهن است، دوم اينكه بگوييم خود آن جناب اسوه نيست، بلكه در او صفتي است كه جا دارد مردم به وي در آن صفت اقتداء كنند، و آن عبارت است از مواساة، يعني اينكه خود را برتر از مردم نمي‏داند «1» الميزان في تفسير القرآن ج‏16، ص: 289
.

نگاه تشکیکی به اخوت

#یادداشت
#روح_توحید_نفی_عبودیت_غیر_خدا
#توحید_از_دیدگاه_خط_مشی_اجتماعی
#عقیل_رضانسب
#یادداشت_36
#جلسه_130

💠 نگاه #تشکیکی به #اخوت
🔺 در فضایی که اخوت را به معنای جان یکی بودن می گیریم، اخوت به شکل تکوینی دارد معنا می شود، و این خود می رساند که من اولا با همه جهان برادر هستم (که اگر کل هستی را به عنوان انسان کبیر بدانیم، باز هم اینجا یک اخوت بین انسان و انسان مطرح است) و ثانیا با همه انسان ها برادر هستم،
🔺 من و همه انسان های دیگر افراد رب النوع انسان هستیم، و این یعنی اشتراکی شدید.
🔺 اگر نسبت رب النوع انسان به انسان ها نسبت علی معلولی است، یک اشتراک سنگینی بین من و همه انسان ها برقرار است.
🔺 اما در فضای دینی انگار اخوت دارد بین مؤمنین مطرح می شود
❇️ إنَّمَا اَلْمُؤْمِنُونَ إِخْوَةٌ ﴿الحجرات‏، 10﴾
🔺 ربط این فضای تکوینی با این فضایی که شریعت دارد می گوید چیست؟
🔺 یک ایده اولیه این است که اگر قوس نزول و صعود را از هم جدا کنیم مسئله حل می شود؛ یعنی در قوس نزول به صورت تکوینی ما در یک اخوت تکوینی سنگین با بقیه انسا ها و بلکه با همه اشیاء می رسیم، ولی در قوس صعود هر چه انسان ها به آن رب النوع انسان نزدیک تر باشند اخوت بیشتر و شدیدتری نسبت به هم دارند،
🔺 یعنی اخوت تبدیل به یک مفهوم #تشکیکی می شود که مؤمنین چون تکوینا نزدیک ترین افراد به آن حقیقت انسانی هستند اخوت بیشتر و خالص تری بین آن ها برقرار است، ولی همچنان حتی با دورترین انسان هم به خاطر بهره مندی از جوهره انسانیت یک اخوتی جاری است.

نسبت مواسات و پیشرفت

#یادداشت
#روح_توحید_نفی_عبودیت_غیر_خدا
#توحید_از_دیدگاه_خط_مشی_اجتماعی
#سید_مصطفی_مدرس
#یادداشت_29
#جلسه_130

نسبت #مواسات و #پیشرفت

برای یافتن نسبت مواسات و پیشرفت ابتدائا بایستی محل نزاع را تقریر کنیم:

یک مسئله این است که انقلاب اسلامی محمل دو نظام حکمرانی شده است نظام دیوان سالار یا به تعبیری دولت-مردم(nation-state) و نظام امت-امامت

همچنانکه از ابتدای انقلاب اسلامی شهید بهشتی می فرمایند دو دیدگاه در اداره کشور و حکمرانی حاکم بوده است اکنون نیز این دو دیدگاه حاکم است اکنون یک دیدگاه حامی نظام دیوانسالار یا نظام دولت-مردم است و بدنه کارشناسی دانشگاهی نیز را میتوان حامی و پیاده نظام این نوع از حاکمیت دانست
از سوی دیگر دیدگاهی بوده که حامی نظام امت-امامت بوده است و نهاد روحانیت را میتوان حامی و امتداد امام در دل امت دانست.

در داستان کرونا برای اداره صحنه ما با کاستی های جدی ای از جانب نظام دیوانسالار شاهد بودیم کما اینکه در قضیه هشت سال دفاع مقدس این کاستی ها را شاهد بودیم و همچنین در سالهای بعد از جنگ

این کاستی ها را رهبری با هدایت و راهبری رزمایش همدلی جبران نمودند رزمایش همدلی از بطنا و ژرفای نظام امت-امامت برخاست

اما آیا این جنس کنش ها و پویشها و حرکتها که برخاسته از نظام امت-امامت هست زمینه ساز رخنه پوشی نظام دیوانسالار نمی شود؟

آیا استعاره صاحبخانه خوب، همسایه خوب، همکار خوب، زمینه ساز این نمی شود که سیاستگذار ناکارآمد، مدیرکل ناکارآمد، قانون گذار ناکارمد دیده نشود؟! بازخواست نشود؟!

کنشها و پویشهای برخاسته از نظام امت-امامت اگر میخواهد به پیشرفت و سازندگی اسلامی ایرانی منجر شود چه لوازمی دارد که بایستی تدارک شود؟
.

از رویکرد خیریه ای تا رویکرد مواساتی

#یادداشت / در استقبال از کامنت #عقیل_رضا_نسب
#روح_توحید_نفی_عبودیت_غیر_خدا
#توحید_از_دیدگاه_خط_مشی_اجتماعی
#حمزه_وطن_فدا
#یادداشت_19
#جلسه_130

🔹از رویکرد خیریه ای تا رویکرد مواساتی

رویکرد خیریه ای به نظرم منظوری متفاوت از رویکرد مواساتی دارد

رویکرد خیریه ای این جنایتی است که اتفاقا نظام مدرن دارد نسبت به فقیرانش که اتفاقا ، تیپ کمیته امداد منحرف شده در سالهای سازندگی هم ظاهرا بی گرایش نسبت به آن نبوده است
مدلی که میگوید ما توسعه پیدا میکنیم و مستضعفین زیر این چرخ له میشوند و بعد ما با تامین اجتماعی یا جمع آوری اعانه و امثالهم ، سعی میکنیم نگذاریم این بدبختها بمیرند
لذا به عدالت که نمیخواهیم برسیم ، به اخوت و مواسات که نمیخواهیم برسیم
بخور بخور ها به جا
ولی خب جهت رفع عذاب وجدان بیایید جشن عاطفه ها یک لباس و پتویی بدهید تا شب راحت بخوابید.

این جنایتی است که هیچ ربطی هم به آن مواسات ندارد
و لذا به نظرم برادر رضایی دارند به این اشاره میکنند

و لذا تهافتی نیست بین دو بحث
و این تقریر شما که مواسات را در افق انقلاب اسلامی تعریف میکند ، کاملا به سمت عدالت و حل کلان مساله فقر گرایش دارد
و از آن خیریه و اعانه ای که صرفا سوپاپ اطمینان نظام سرمایه داری است فاصله های عمیق دارد.

انقلاب اسلامی و ساختاری با خواستگاه دوگانه؟!

#یادداشت
#روح_توحید_نفی_عبودیت_غیر_خدا
#توحید_از_دیدگاه_خط_مشی_اجتماعی
#احمد_قوی
#یادداشت_1
#جلسه_130

انقلاب اسلامی و ساختاری با خواستگاه دوگانه؟!

یکی از بحث های مهم این است که که در عصر حاضر تمدن غرب به ابعاد مختلف حیات بشریت طعم خاصی بخشیده و حتی پدیده ای در حد انقلاب اسلامی هم تا زمانی که به مستوای یک تمدن نرسد به تنهایی نمیتواند ما را از این احاطه تمدنی به طور کامل نجات دهد. لذا میبینیم که بعضا حتی تصورات ما از پدیدها و مفاهیم ناب اسلامی هم در پارادایم غربی شکل گرفته و فهمیده میشود.

این تصور که جمهوری اسلامی در درون خود ترکیبی از ۲ ساختار “دولت ملت” و “امام امت” است شاید ثمره همین فضا باشد.
طبعا قابل انکار نیست که ساخت فعلی نظام مردم سالاری دینی بویژه در قالب و شکل، شباهت های زیادی به “دولت ملت” مدرن دارد بویژه اینکه تا حد خوبی الگو گیری هم اتفاق افتاده است.لکن همانطور که در ادبیات آقا تصریح شده است جوهره جمهوری اسلامی تلفیق دو عنصر موازی نیست بلکه ریشه ی این ساختار را در دل اندیشه اسلامی باید جستجو کرد.
لذا اگر چه که ظاهرا جمهوری اسلامی نتیجه به هم بافته شدن دولت مدرن و نظام امامت است. ولی واقع مطلب این است که نظام امامت بر قالب دولت مدرن سوار شده و با ویرایشی هوشمند رنگ و طعم ویژه ای به آن بخشیده که ماهیت این پدیده را تغییر داده است.
بنابراین در تحلیل نوع مناسبات مردم و حاکمیت در جمهوری اسلامی نباید به تحلیل های مرسوم جامعه شناسی و علوم سیاسی بسنده کرد.

به نظر میرسد اینکه برخی مواسات را به عنوان یک مفهوم ناب اسلامی به خیریه بازی نظام سرمایه داری و سوپاپ اطمینان بی عدالتی ساختاری ترجمه میکنند و یا اگر فراخوان ولی فقیه در رزمایش مواسات به وام دادن امامت به “state” تلقی می شود ریشه در همین احاطه پارادایمی و غربی فهم شدن مفاهیم و پدیده های اسلامی است.

پ ن: طبیعتا این حرف به این معنا نیست که در جمهوری اسلامی عده ای مواسات را تبدیل به خیریه نمیکنند ویا بی کفایتان بدنبال مخفی کردن گندهایی که زدند نباشند.

برادري(اخوّت)، پيوند ميان دل‌هاي باورمند است.

#یادداشت
#روح_توحید_نفی_عبودیت_غیر_خدا
#توحید_از_دیدگاه_خط_مشی_اجتماعی
#امید_فشندی
#یادداشت_23
#جلسه_129

برادري(اخوّت)، پيوند ميان دل‌هاي باورمند است. اساسا جايگاه باور، دل است (حبّب إليكم الإيمان و زيّنه في قلوبكم، و لمّا يدخل الإيمان في قلوبكم و…).

ظاهرا پيش‌زمينه‌ي پيوند حقيقي دل‌ها، باورمندي آن‌هاست؛ وگرنه دل‌هاي بي‌باور، زمينه‌ي پيوند و جمع‌شدن را ندارند: تحسبهم جميعا و قلوبهم شتّي.

اما ولايت، گستره‌ي پهني از معاني را دربرمي‌گيرد؛ از حقيقي و تكويني تا اعتباري و تشريعي، از پيوندي ميان دو تن، تا پيماني مشترك ميان مردم و زمام‌دار.

در سطح اجتماعي و سياسي، ولايت و ايمان نسبت «عام و خاص من وجه» دارند؛ چراكه نه هر ايماني به ولايت مي‌رسد: وَ الَّذينَ آمَنُوا وَ لَمْ يُهاجِرُوا ما لَكُمْ مِنْ وَلايَتِهِمْ مِنْ شَيْ‏ءٍ حَتَّي يُهاجِرُوا، و نه هر بي‌ايماني بي‌ولايت است: وَ الَّذينَ كَفَرُوا بَعْضُهُمْ‏ أَوْلِياء بَعْض

به‌هرحال؛ اخوت ملازم با ايمان است، اما ولايت اعم از ايمان و اخوت است.
ايمان و باورمندي را نيز مي‌توان مرز ميان ولايت حقيقي و ولايت اعتباري دانست؛ نتيجه اين مي‌شود كه باورمندي درگاه اتصال با واقعيت و متن هستي است.

اما مواسات (هواي هم را داشتن)؛ از لوازم اخوت است، حقوقي است كه دو برادر بر گردن هم دارند.

واژه مواسات

#یادداشت
#روح_توحید_نفی_عبودیت_غیر_خدا
#توحید_از_دیدگاه_خط_مشی_اجتماعی
#سیدمرتضی_شرافت
#یادداشت_12
#جلسه_129

السلام علی العباس بن امیرالمومنین المواسی أخاه بِنَفسِهِ(1)

واژه مواسات را اولین بار، در توصیف ویژگی های حضرت عباس علیه السلام شنیدم از زبان منبری ها در شب تاسوعا. حتی یکی از علت های مقام بالای ایشان را همین مواسات بر می شمردند. که بالاترین مواسات، مواسات به جان است و برترین مصداقش در غیر معصوم مربوط به حضرت عباس است.

اما همیشه دو سوال برایم باقی مانده بود، یکی معنای دقیق مواسات. و دیگری این که چرا در این سلام نفرموده اند: المواسی «مولاه» یا «امامه». و چرا فرموده اند المواسی اخاه.

توضیحات همان منبری ها برایم قانع کننده نبود.
اما وقتی معنای ولایت را درست بفهمیم و جایگاه اخوت به عنوان یک رکن در ولایت مشخص بشود، دیگر این سوال مطرح نیست. و پاسخش روشن است.

حتی با این معنا از ولایت و اخوت و مواسات، می توان «بنفسی انت یا اخی» که حضرت سیدالشهدا درباره حضرت عباس فرمودند را نیز درک کرد.

و چه زیبا در این فراز از زیارت مواسات و اخوت و ولایت در کنار هم حضور دارند.
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
(1) زیارت ناحیه مقدسه