انقلاب اسلامی و آزاداندیشی2

انقلاب ما فکر نو است که میخواهد انسان دیگر و زندگی دیگری بسازد. لذا در نقطه ی تمدنی با تمدن غرب تضاد دارد. تشکیل تمدن اسلامی نیازمند دانش های اسلامی است. لذا حرکت انقلابی ما نمی تواند از کنار این مهم عبور کند. والا کماکان مجبوریم درگیر مسئله های غربی و راه حل های غربی باشیم و به تمدن اسلامی نخواهیم رسید.
با بازگشایی دانشگاه ها، کار این ستاد تمام نشد و با هویت شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه مسیر داد.
مهم ترین کار شورای عالی انقلاب فرهنگی ریل گذاری تولید دانش های اسلامی است. تحول اساسی در دانش ها مسیر طولانی و چندین است. لکن باید این مسیر طی شود. متاسفانه شورای عالی انقلاب فرهنگی به دلایل مختلف نتوانسته در این مسیر حرکت کند و امروز بعد از گذشت 46 از انقلاب اسلامی هنوز در این حیطه ضعف جدی داریم، تا دیرتر نشده باید به مسیر برگردیم و از اسارت تفکر تقلیدی غربی رها شویم و خودمان فکر کنیم تا بتوانیم مسائل ایران عزیز را به درستی حل کنیم.

انقلاب فرهنگی و آزاداندیشی1

در ابتدای انقلاب، بعد از آنکه گروهک ها از آزادی موجود در جامعه و دانشگاه ها سو استفاده کردند و فضای تبادل اندیشه و آرا را به فضای بایکوت و سلب آزادی تفکر انقلابی و اسلامی تبدیل کردند و سرانجام با سازمان دهی تشکیلاتی و آموزش های نظامی سعی در تصرف دانشگاه ها و قیام مقابل حاکمیت داشتند، دانشگاه ها دو سال تعطیل شد.

دانشگاه در ایران در زمان رضاخان و به جهت مقابله با اندیشه بومی و اسلامی مردم ایران تاسیس شد. هدف آن تربیت نخبگانی بود که به لحاظ فکری مقلد غرب بوده و از میراث اندیشه ی بومی خود چیزی نداشته باشند. طبیعتا این نخبگان آینده مدیریتی و حاکمیتی کشور را می ساختند و کشور را با اندیشه های غربی اداره می کردند. لذا استعمار و به خصوص انگلیس خبیث با تاسیس نهادی که متولی تامین دانش و تفکر نخبگان و جوانان این مرز و بوم بود سلطه ی خود را بر اذهان مدیران کشور برای نسل ها تثبیت کرد.
دانش های غربی اولا به جهت جهان بینی ناقص و صرفا لحاظ جنبه مادی حیات انسانی، نقطه مطلوب و سعادت از زندگی انسان را اشتباه ترسیم می کردند و ضد انسان بودند
ثانیا این دانش ها متناسب با مسائل جامعه خود پدید آمده بودند و با جامعه ایرانی سنخیتی نداشته و به هیچ وجه برای پیشرفت و سعادت مردم ایران مناسب نبودند.

بعد از تعطیلی دانشگاه ها، ستادی به نام ستاد انقلاب فرهنگی به منظور اصلاح وضع دانشگاه ها تشکیل شد. این ستاد وظیفه تصویه عناصر گروهک ها از دانشگاه ها و همچنین وظیفه تغییر مفاد درسی دانشگاه ها را بر عهده داشت.
به سبب کثرت کارهای ابتدای انقلاب و مشغولیت های مختلف اعضا
همچنین و ترور و شهادت متفکرین انقلاب اسلامی
و نیز پیچیده بودن تحول در علوم که امر تمدنی است و سالیان طولانی و زحمات بسیاری می طلبد
و در نهایت به دلیل آماده نبودن حوزه های علمیه به عنوان مادر انقلاب و منبع تحول این علوم،
تحول در علوم دانشگاهی رقم نخورد و کار این شورا به تصویه عناصر ضد انقلاب از دانشگاه ها و اضافه نمودن چند واحد درس مربوط به انقلاب و اسلام منحصر شد و شاکله اصلی علوم بر همان سیاق قبل باقی ماند.
طبیعی است که این چرخه تکرار خواهد شد. همانطور که آن روز دانشجویان تربیت یافته در میراث رضاخان مقابل اندیشه اسلامی ایستادند و نتواستند آن را بپذیرند، در سالیان بعد این نسل ها باز تولید خواهند شد و تعداد قابل توجهی از جوانان این مرز و بوم با اندیشه رقیب انقلاب اسلامی تربیت خواهند شد و دائم درگیر این مسئله خواهیم بود.
این امر زمانی دشوار تر است که بدانیم انقلاب ما اساسا سخن و تفکر نو است که در مقابل تفکر غربی قرار گرفته است. حال امور این حرکت مقدس قرار است به دست تربیت یافتگان همان تفکر رقیب که در قامت دشمنی نیز در آمده است باید اداره شود!

انقلاب فرهنگی، گزیری برای گریز از وابستگی فکری

#گفتمان_سازی_فصل_فرهنگ

بسم الله الرحمن الرحیم

انقلاب اسلامی ایران یک انقلاب بسیار آزاد اندیشانه بود، در جهانی که تفکرات غرب و شرق مادی مغز و دل همه را تصرف کرده بود، و راه نجاتی جز کاپیتالیسم و کمونیسم تصور نمیشد، انقلاب اسلامی سخنی داشت که نه شرقی بود و نه غربی!

و بر اساس همین سخن تمامی شاکله های حرکت عمومی ملت شکل میگرفت و به پیش میرفت.

در عین حال قدرت های مادی جهانی -که در دوران ضعف خاندان های قاجار و پهلوی، در این کشور نفوذی فراوان داشتند- با تکیه بر قدرت و ثروت و نه فکر حقیقی ملت، پایگاه های فکری ای در این کشور ایجاد کرده بودند؛ نه جریان توده‌ا‌ی مارکسیستی و کمونیستی در واقع مردمی و متعلق به این ملت بود و نه غربگرایی روشنفکری و لیبرالیستی؛ همان طور که در متن پرشورترین و فراگیرترین حضور مردمیِ قرون اخیر ملت ایران، هیچ نقش تعیین کننده و جهت بخشی برای این جریانات وجود نداشت، اگر چه پر سر و صدا بودند.

همین پر سر و صدا بودن، همین نااصیلِ نابومی بودن و همین تکیه‌ی بر قدرتهای خارجی داشتن، عواملی بود که ملت آزاده و آزاداندیش ما را در مورد ایشان و نقش آفرینی‌شان در کشور نگران می‌کرد.

و این نگرانی به جا بود؛ آَشکارا می‌بینیم که اولین سکانداران اجرایی کشور بعد از انقلاب از همین جریاناتِ ناتعیین‌کننده اما پُر سر و صدا بودند، جریانی که از قضا نه چندان معتقد و مایل به برکناری پهلوی بودند، و نه با قطع ارتباط ملت و انقلابشان با جهانخواران میانه‌ی خوبی داشتند؛ و این تمایلاتشان همگی کاملا خلاف نظر آزاداندیشانه‌ی ملت بود و بوی وابستگی و اسارت فکری می‌داد؛ ولی هیبت و طمطراق این جریانات از طرفی، و طبیعت سیستم حکمرانی از طرف دیگر، سکان اجرایی انقلاب را به دستان آنان داده بود.

سلطنت پهلوی، پای استعمار و زنجیرهای استعمار را نه صرفا مبتنی بر اشخاص بلکه به نحوی عمیق‌تر و مبتنی بر مکانیسم حرکت چرخ دهنده‌های حکومت در این کشور گشوده بود، دستگاهی بروکراتیک و نظام تعلیماتی که عالِم بودن را در چارچوب نیازهای دستگاه بروکراتیک تعریف و مَجراکشی کرده بود؛ در چنین شرایطی آیا بدوا چاره‌ای جز این به نظر می‌رسید که باید متخرجین همین دانشگاه‌ها را برای تصدی امور اولویت بخشید؟

حال ما بودیم و حرکت طوفانی و انقلاب آزاداندیشانه‌ای که داشتیم، و دانشگاهی که برای ما نبود، و جریاناتی که به زورِ بیرون، صدها برابرِ آنچه بودند در بین ما صدا داشتند، و مجاری امور ناگزیر باید به آن‌ها مرتبط می‌شد! چه باید می‌کردیم؟ اگر چنانچه امورِ تحمیلیِ «زور»گویان را بر نمی‌تافتیم و برای علاجشان در فکر کاری اساسی می‌بودیم، دُگم‌اندیشی کرده بودیم؟

اکنون فارغیم از این بُعد که چه میزان موفق شدیم؛ آنچه به آن مشغولیم این است که آیا اصل اقدام به آن حادثه‌ای که انقلاب فرهنگی خوانده می‌شود، اقدامی در تخالف با آزاداندیشی بود؟

به نظر می‌رسد که پاسخ منفی است؛ و به حکم آزاداندیشی باید شریان‌های وابستگی تحمیلی به فکر شرق و غرب که تا ذره ذره قطعات حکمرانی کانال کشی شده بود را قطع می‌کردیم، و اِلا چه راهی بود برای این‌که نظری که خودمان داشتیم را پیش بگیریم و کاری که خودمان می‌خواستیم و برایش انقلاب کرده بودیم را انجام بدهیم؟

☘️

انقلاب فرهنگی و نبودن در افق تمدنی

انقلاب اسلامی ایران بدون شک پدیده‌ای تمدنی است، هم به این معنا که در چشم انداز خود با هدف احیای تمدن اسلامی رقم خورده است و همین مسیر را دارد طی می‌کند، و هم به این معنا که یک زندگی تمدنی را از انسان انقلابی طلب می کند، زندگی تمدنی یعنی زیستن در افق کلان‌ترین و مهم‌ترین دردها و دغدغه‌های بشری! زندگی تمدنی یعنی تصمیم بر اینکه حیات طیبه را در تمام ابعاد آن روی زمین پیاده کنیم، زندگی تمدن یعنی شخصیت و هویتی متناسب با این دردهای و دغدغه‌های بزرگ داشتن!

یکی از ویژگی‌های مهم حرکت تمدنی پیچیدگی‌های زیادی است که با آن مواجه می‌شود، چون تک تک مسئله‌ها دارای ابعاد متنوع است، حل هر مسئله در مسیر تمدن‌سازی نیازمند گسترش نگاه و دیدن همه‌ی ابعاد واقعی آن بحث، وضعیت و موقف فعلی حرکت تمدنی، وضعیف دشمن نسبت به ما در آن زمینه و … است.

انقلاب اسلامی در حرکت خود به سمت تمدن‌سازی گام اول که خود تحقق انقلاب با مبارزه مردم و حضور و اراده مردمی بود را با موفقیت کامل پشت سر گذاشت، و اندیشه امام که از میراث علمی-معنوی حوزوی ما که اصالت حرکت اسلامی ما را تأمین می‌کرد، پشت این انقلاب منضبط قرار گرفت تا به پیروزی رسید؛ این دو سوختبار حرکت تمدنی ماست، و برای طی طریق ادامه مسیر باید هم آن ارده مردمی که امام آن را مظهر اراده خدا و حرکت مبتنی بر آن را قیام‌لله می‌دانست، را حفظ کنیم، و هم مبتنی بر همان اندیشه و مکتبی که امام ارائه کرد به پیش برویم.

اما باید بین اقتضائات برهه انقلاب که مبارزه در آن پررنگ است، لذا نفی چهره غالب آن است و اقتضائت برهه‌های بعدی که ساختن وجهه‌ی غالب آن است، در نتیجه باید سخن اثباتی خودت را بزنی، فرق گذاشت. به خصوص که حتی بعد از پیروزی انقلاب شما با طیف‌های متعدد فکری در جامعه‌ رو به هستی که متأثر از فکر و اندیشه شرق و غرب جریان‌سازی اجتماعی خواهند کرد، و باید برای ادامه حیات انقلاب فکری به حال آنان کنید. اضافه کنیم که بلافاصله بعد از انقلاب غائله‌های مختلف در گوشه و کنار آغاز می‌شود که کشور با سه سمت تجزیه می‌برد و حمله صدام هم در همین بلبشو اضافه می‌شود.

به خاطر حجم زیاد کار نیروهای فکری انقلاب پرحجم مشغول اداره انقلاب می‌شوند، کسی مثل شهید مطهری که در این جهت مایه امیدی بود همان ابتدای کار شهید می‌شود؛ لذا طبیعی است که در چنین مختصاتی پیچیدگی‌های متناسب تغییرات زیرساختی اجتماعی لحاظ نگردد؛ به خصوص اگر بخواهد تغییر ریل فضای آکادمیک و علمی باشد که با ورود پدیده‌ای به نام دانشگاه از غرب به کشور، ما را دچار ثنوت و دوگانگی دستگاه علمی کرد؛ حوزه و دانشگاه!

به بیان رهبری معظم انقلاب:

«برنامه‌ی آنها این بود که در این کشورها نخبه‌هایی تربیت کنند که این نخبه‌ها مطیع غرب باشند و مصرف‌کننده‌ی غرب باشند؛ نخبه‌ی مطیع و مصرف‌کننده. هدف دانشگاه‌ها این بود که نخبه‌ی مطیع و مصرف‌کننده تربیت کنند. مصرف‌کننده یعنی چه؟ یعنی سرریز دانشِ تولیدشده و البتّه کهنه‌شده‌ی در غرب را فرا بگیرد و بتواند جامعه‌ی خودش را به بازار مصرف محصولات غربی تشویق کند و جامعه را تبدیل کند به بازار مصرف محصولات غربی؛»

بیانات در ارتباط تصویری با نمایندگان تشکل‌های دانشجویی ۱۴۰۰/۰۲/۲۱

ما در خیزی به نام انقلاب فرهنگی که می‌خواستیم دانشگاه‌ را در آن اسلامی کنیم، علی‌رغم اینکه سمت و سو درست تشخیص داده شد که مشکل اصلی دانشگاه استاد یا تشکل مقلد شرق و غرب نیست، بلکه علومی است که از آن تغذیه می‌کند و این شخصیت غیرآزاداندیش و مقلد را به او می‌دهد، مخصوصاً #علوم_انسانی_ذاتاً_مسموم! به تعبیر یکی از اساتید علوم مستضعف‌پرور! اما چون این مسئله‌ای تمدنی و دارای ابعاد گسترده و پیچیدگی‌های زیادی بود و تصویر کاملی از نحوه تولید علوم انسانی نداشتیم، می‌توان خیز انقلاب فرهنگی را یک خیز ناموفق ارزیابی کرد.

انقلاب فرهنگی که با هدف اسلامی سازی دانشگاه آغاز شد و 2 سال دانشگاه‌ها تعطیل شدند تا فرصت یک بازآرایی باشد، در برخی اهداف خود که خارج کردن تشکل‌های چپ تندرو و مسلح که صحن دانشگاه را تبدیل به پادگان کرده بودند، موفق بود و شاید همان میزان اهداف برای آن برهه کافی باشد؛ اما به دلیل پیچیدگی مسئله اسلامی سازی علوم و نبودن یک ایده روشنی در اینجا، نتوانست پیش برود و دو سال بعد همان دانشگاه با صرفاً اضافه کردن چند واحد دینی انقلابی به همه رشته‌ها آغاز به کار کرد.

ریشه‌ی این عدم توفیق «ساده‌نگری در مشاهده‌ی مسائل» خطیر اینچینی است. چیزی که امام خامنه‌ای در دیدار سال 1400 بر آن تصریح فرمودند:

«نسل اوّل انقلاب که عمدتاً فعّالان دهه‌ی ۶۰ و یکی دو سال از دهه‌ی ۵۰ هستند، در همه‌ی این بخشها -چه بخشهای بالادستی، چه بخشهای خُرد و پایین‌دستی- کارهایی را انجام دادند؛ کارهای خوبی با هدایت امام بزرگوار انجام گرفت. حادثه‌ی دشوارِ جنگ تحمیلی به این تجربه‌آموزی کمک کرد، و کمک کرد تا بتوانند در این زمینه‌ها تجربه‌هایی به دست بیاورند؛ یا تحریمهایی که از همان روز اوّل گذاشته شد، یا حوادث خونینی که در اوایل انقلاب پیش آمد، اینها همه مجموعه‌ی نسل اوّل انقلاب را آماده میکرد و هدایت به سمت محقّق کردن این مقاصد اصلی انقلاب و مقاصد اصلی جمهوری اسلامی؛ ولیکن یک حقیقتی وجود دارد که آن را نبایستی نادیده گرفت و آن، این است که رسیدن به این آرمانها با این عظمتی که این آرمانها دارد، پیچیدگی‌های زیادی دارد؛ آن روز ما به این پیچیدگی‌ها توجّه نداشتیم؛ آن روز ما مسائل را خیلی با نگاهِ اوّلی نگاه میکردیم؛ در واقع بسیاری از مسائل آسان‌گیری میشد. شور انقلابی موجب بود که کار انجام بگیرد منتها با یک نگاه ابتدائی، با یک نگاه ساده و بدون در نظر گرفتن پیچیدگی‌ها و دشواری‌ها و گردنه‌های سرِ راه.

حالا مثلاً‌ من به عنوان مثال یک مورد را مثال میزنم؛ مسئله‌ی اسلامی شدن دانشگاه‌ها. خب امام (رضوان الله علیه) روی مسئله‌ی اسلامی شدن دانشگاه‌ها اصرار داشتند. ایشان برای دانشگاه‌ خیلی اهمّیّت قائل بودند و معتقد بودند بایستی دانشگاه‌ها را اسلامی کرد و حرکتهایی هم انجام گرفت، کارهای زیادی انجام گرفت؛ خود من هشت سال در دوره‌ی ریاست جمهوری، رئیس شورای انقلاب فرهنگی بودم که مخصوص کارهای دانشگاهی بود که کارهای فراوانی انجام گرفت، لکن در همه‌ی این دوره‌هایی که ما کار میکردیم و خود من جزو فعّالان این مجموعه بودم، آن ظرافتهای لازم، آن دشواری‌های موجود،‌ آن پیچیدگی‌هایی که این کار دارد مورد توجّه ماها نبود و کار را با نگاه ساده نگاه میکردیم.»

بیانات در ارتباط تصویری با نمایندگان تشکل‌های دانشجویی ۱۴۰۰/۰۲/۲۱

 

 

#یادداشت_373

عقیل رضانسب 14030203

 

نسبت آزاداندیشی با «پایگاه‌فکری» و «تفرّج فکری»

اگر بپذیریم که آزداندیشی بعداز «صحیح و درست اندیشی» است؛ یعنی گرفتاری‌ مغالطه و خطا در میان نباشد و همچنین بعد از «مهارت اندیشیدن» و حتی بعداز «استقامت در اندیشیدن» است و تازه بعداز گذر از این سه منزلگاه، نوبت به آزاداندیشی می‌رسد و آزاداندیشی را مساوی «صحیح اندیشی» ندانیم؛ به عبارت دیگر همهٔ آنچه در فوق ذکر شد، لازم هستند ولی کافی نیستند.

در چنین صورتی ازاداندیشی را یک چیز دم‌دستی نمی‌بینیم که با صرف شناسایی و ارزش دانستن آن تصمیم بگیریم از آن به بعد آزاداندیش باشیم و آزاداندیشی بورزیم؛ بلکه ان را سخت و دیریاب خواهیم یافت و نیازمند سلوک و تلاش خواهیم دید.

لذا دیگر آزاداندیشی را سرازیر شدن در مسیر هموار نخواهیم دید و هم جنس با «رهایی» و «بی‌تعهدی» نخواهیم پنداشت؛ آزاداندیشی را ملازم «تقوا» و «خویشتن‌داری» خواهیم دید. برای رسیدن به مقام و ملکه آزاداندیشی جان‌کندن و مجاهدت نیاز است.

با این وجود که آزاداندیشی به راحتی یافتنی نیست و از طرفی هم براساس تحلیل‌هایی که داریم  بر این هستیم که اساسا نمی‌توان انسان خالی از فکر و اندیشه باشد؛ آدمی دائما در حال تفکر و اندیشیدن است و این اندیشه‌ها – درست یا غلط – پشتیبان رفتار و کنش و کل زندگی انسان است. کوچک‌ترین حرکت ارادی انسان به اندیشه او بستگی دارد. حتی رفتار‌های کاملا احساسی هم از اندیشه‌ها تغذیه می‌کنند؛ و به تعبیر جناب مولانا «ای برادر تو همه اندیشه‌ای».

بنابراین آنکه هنوز به مرتبت آزاداندیشی نرسیده است چه کند؟

آیا نیندیشد؟

در حالی که اساسا امکان گرفتن اندیشه او وجود ندارد!

 

پس چه بهتر که در یک پایگاه فکری ذیل یک اندیشه؛ یک پایگاه فکری قوی به اندیشه خود استحکام ببخشد؛ چرا که برای زندگی و حیات خود محتاج اندیشه است.

به یک پایگاه فکری متکی باشد و از آن تغذیه کند تا هنگامی که به تراز قابل قبولی از آزاداندیشی برسد؛ یعنی از مهارت و استقامت در اندیشیدن برخوردار باشد و توانایی آزاداندیشی را پیدا کرده باشد.

 

و آنگاه به سراغ «تفرّج فکری» بیرون از این پایگاه فکر منتخب برود؛ چرا که آزاداندیش نه تنها مایل و قادر به بازنگری در باور‌های خود هست؛ بلکه در صورت لزوم آن را به خود واجب می‌داند؛ و این توانایی در هر کسی به راحتی پیدا نمی‌شود و شاید «بی‌تعهدانی» گمان‌کنند که به راحتی از کنار اندیشه‌های خود می‌گذرند ولی اگر کسی واقعا اندیشه‌ای را از آنِ خود کرده باشد، به راحتی نمی‌تواند آن عینک را کنار بگذارد و اگر احیانا کنار گذاشت به صورت درست کنار بگذارد و برای کنارگذاشتن آن گرفتاری دوچندان برای خود درست نکند.

این توانایی اگر در کسی وجود نداشته باشد و قبل از «آزاداندیشی» به سمت «تفرج فکری» برود، تکثری که در اندیشه‌ها وجود دارد باعث تشتتی در حیات او خواهد شد که اگر گرفتار پوچی یا حیرت نشود امید به حق رسیدن نیز در او کم‌سو خواهد بود؛ در حالی که اساسا آزاداندیشی از آن جهت ارزشمند است که امید رسیدن به حق در آن بسیار بالا است.

امّا پرسش جدی از سنجه رسیدن به مرتبت آزاداندیشی هنوز باقی است!

تأملاتی خام در تاریخ ۱۰ / ۱/ ۱۴۰۳
بازنویسی در: ۱/ ۲/ ۳
و همچنان خام!

جلوی دنباله‌رَوی از غرب را بگیرید

برداشتی از #بیانات_رهبری در #دیدار_دانشجویان 19 فروردین 1403

#آزاداندیشی (جلوی دنباله‌رَوی از غرب را بگیرید)

آقا: «تشکّلهای ما در دانشگاه‌ها کم کار میکنند؛ انصافاً این کم‌کاری وجود دارد. در دانشگاه چه میگذرد؟ در کلاس‌ها چه میگذرد؟ در پایان‌نامه‌ها چه میگذرد؟ یک عدّه‌ای الان در دانشگاه اسلامی ایران، مجموعه‌ی دانشگاهی کشور، سعی میکنند که دانشجوی ایرانی تشخّص خودش را در دنباله‌رَوی از غرب بداند! امروز این سعی دارد انجام میگیرد. به بنده خبرهایی میرسد ــ خبرهای معتبر و موثّق ــ که سر کلاس، بیرون کلاس تلاش میشود دانشجو در این جهت حرکت بکند؛ خب چه کسی باید در مقابل این بِایستد؟ نیروی امنیّتی؟ شما باید در این قضیّه فعّال بشوید؛ شما باید نگذارید. کسانی هستند ــ من سراغ داشتم در دانشگاه ــ استاد سر درس، سر کلاس از تجزیه‌ی کشور دفاع کرد! یعنی از چیزی که ضدّانقلاب ما هم آن را قبول ندارد ــ تجزیه‌ی کشور‌ــ یک استاد، با یک بیانی دفاع کرد! من همان وقت به رئیس آن دانشگاه تذکّر دادم این را؛ منتها خب آن زمان کار درستی انجام نگرفت؛ این کار شماها است.»
➖➖➖➖➖
این دعوت صریح به آزاداندیشی است!
می گوید تشکل ها بروند در خود دانشگاه هایشان کار کنند و کار اصلی در خود دانشگاه را هم این می داند که جلوی دنباله‌رَوی از غرب را بگیرید. یعنی تقلید را بشکنید. مغز هویت آزاداندیشی حق گرایی است و لازمه حق گرایی عبور از تعصب و تقلید است و مصداق اتم تقلید در عصر کنونی غرب زدگی است.
بعد هم توصیه می کند به اینکه پشتوانه نظری و فکری را تقویت کنند تا در جهت مقابله با این فرهنگ مقلدانه و پیشبرد فرهنگ آزاداندیشی جلوی این دنباله‌رَوی از غرب در دانشگاه را بگیرند.
➖➖➖➖➖➖
آقا: «خودتان را از لحاظ پشتوانه‌ی نظری و فکری تقویت کنید؛ این لازم است. اگر از لحاظ نظری [خودتان را] تقویت نکردید، تشکّلها خودشان را تقویت نکردند، اشکال در کارشان به وجود می‌آید. نه اینکه نمیتوانند تفکّر انقلابی را گسترش بدهند، [بلکه] خودشان هم حتّی ممکن است تحلیل بروند، کمااینکه در مواردی این اتّفاق افتاده.»

#یادداشت_372

عقیل رضانسب 14030130