اسلام حداکثری برائتی احتیاطی امضایی تاسیسی

#یادداشت
#روح_توحید_نفی_عبودیت_غیر_خدا
#توحید_از_دیدگاه_خط_مشی_اجتماعی
#سیدمرتضی_شرافت
#یادداشت_15
#جلسه_138
#اسلام_حداکثری #برائتی_احتیاطی #امضایی_تاسیسی

1. آنچه در دست انسان است اگر چه براى اوست ولى داده و بخشوده خداست پس بايد در راهى بكار رود كه خدا معين كرده است و در واقع :
درراه طبيعى و اصلى اش در راهى كه براى آن آفريده شده است صرف آن و بهره جوئى از آن در هر جهت ديگر منحرف كردن آن است از جهت طبيعى اش.

2. در میان اندیشمندان نگاه افراطی نسبت به بهره مندی از نعمت های مادی کمتر دیده می شود. اما نگاه هایی نسبت به نفی دنیا و ممنوعیت بهره های مادی دیده می شود. مثلا نگاهی که عالم ماده را سراسر ظلمت و تاریکی می داند و هیچ بهره ای از حقیقت برای آن قائل نیست، برای سلوک قائل به ریاضت های حداکثری و چشم پوشی و فرار از بهره های مادی دنیا می شود. به خلاف اندیشه ای نظیر صدرا که برای عالم ماده هم بهره ای از وجود قائل است، که به معنای امکان استفاده از نعمت های مادی برای سلوک است.

3. بعد از پذیرش استفاده متعادل از نعمت های مادی، دو رویکرد کلی می توان در رابطه با انسان و بهره مندی از نعمت ها داشت:
الف. هر مخلوقی هدفی دارد و تنها در همان هدف باید استفاده شوند و صرف آن در غیر آن هدف یعنی فساد و انحراف
ب. هر نوع استفاده از نعمات خدا مجاز است مگر نهی ای وارد شده باشد.

4. این دو رویکرد، اثرات متعددی دارند و جریانات متفاوتی به راه می اندازند. اثرات آنها را می توان در جای جای فقه مشاهده کرد:
الف. «احتیاطی و برائتی». رویکرد اول نزدیک به جریان احتیاطی هاست. و رویکرد دوم نزدیک به جریان برائتی ها
—یعنی می توان گفت انقلابیون و اسلام گراها، نسبت به غرب احتیاطی عمل می کنند.
—روشنفکران و غربگراها اصالة البرائه جاری می کنند.

ب. «امضایی و عقلایی» بودن معاملات در اسلام در مقابل «اسلام حداکثری».
—اگر بگوییم معاملات در اسلام عقلایی و امضایی است، راه برای ورود پیشرفت های غرب باز می شود.
—و اگر بگوییم همه احکام را باید از اسلام بگیریم، ادبیاتی مثل «علوم انسانی ذاتا مسموم» تولید می شود.

چه ثمري دارد كه بخواهيم در مورد مالك حقيقي بحث كنيم؟

#يادداشت
#روح_توحيد_نفي_عبوديت_غير_خدا
#توحيد_از_ديدگاه_خط‌مشي_اجتماعي
#اميد_فشندي
#يادداشت_31
#جلسه_138

وقتي خداوند تمام آنچه در آسمان و زمين است را براي انسان آفريده، و هم اذن تكويني به تصرف انسان در آنها و تسخير آنها داده، ديگر چه ثمري دارد كه بخواهيم در مورد مالك حقيقي بحث كنيم؟

اما مسئله‌ي مهمي كه به اشاره در متن ذكر شده، این مطلب است که: «چنان نيست كه انسان دارنده، بتواند نعيم اين جهان را كه دستاورد تلاش هزاران پديده و عنصر اين جهان است، تباه و نابود سازد یا بى‌استفاده و مهمل بگذارد، یا در راهى بجز تعالى انسان بكار برد».

این توصیف از دارایی‌های انسان، هم به توحید و پیوستگی اجزای جهان نزدیک‌تر است، هم پشتوانه‌ی عملی خوبی برای توصیه‌ها و تجویز‌های حقوقی است؛ همان‌طور که مسائلی مانند مالیات هم با همین تحلیل قابل وصول است.

در بحث مالکیت ، ما به چند فضا سرک میکشیم و از چند زاویه مشتق میگیریم ➖زاویه اول

#یادداشت
#روح_توحید_نفی_عبودیت_غیر_خدا
#توحید_از_دیدگاه_خط_مشی_اجتماعی
#حمزه_وطن_فدا
#یادداشت_23
#جلسه_138

در بحث مالکیت ، ما به چند فضا سرک میکشیم و از چند زاویه مشتق میگیریم

➖زاویه اول

انفاق و ایثار گذشتن از خود و مال خود و جان خود
مشتق دوم ان به اخوت میخورد
یعنی مال تو نیست، امانت است چرا نمیبخشی

➖زاویه دوم

زاویه دیگر بحث فساد است ،
یعنی مال تو نیست چرا اینگونه داری از ان استفاده میکنی و بدون دستورالعمل صاحب ان داری از ان بهره مند میشوی
که مشتقش را در بحث تمدن مدرن و ریشه های فساد انگیزی ان میگیریم

➖زوایه سوم
زاویه دیگر بحث فقر و حس فقر و اضطرار است
اینها که داری و به دست اوردی تو را دارا نکرده است و تو کماکان دچار ناداری و فقر هستی و باید چشمت به دست صاحب نعمتها باشد

➖زاویه چهارم
زاویه اطمینان است
چون مال تو نیست ، ان حس روانی مثبت از به دست اوردن ها و ان حس منفی از دست دادن ها از بین میرود و احساس طمانینه و ارامش پدید می اید

زاویه پنجم
زاویه شکر است ، چون مال تو نیست اما در اختیار تو قرار میگیرد و صاحب نعمت به تو امانت میدهد لذا شکر انگیز است

زاویه ششم
زاویه بحث های فقهی و مشتقات فقهی است
اگر مال خداست اکنون اختیار اینها به دست چه کسی باید باشد و تحت چه انضباطی باید این امانت دست به دست گردد و پشتوانه بحث نظام حقوقی قرار میگیرد

و دیگر زوایا ….
.

بحث فساد و انحراف

#یادداشت
#روح_توحید_نفی_عبودیت_غیر_خدا
#توحید_از_دیدگاه_انسان‌شناختی
#حمیدرضاشب_بویی
#یادداشت_10
#جلسه_138
بحث فساد و انحراف که در این متن اتفاقا خیلی پررنگ و نتیجتا به آن اشاره شده مورد توجه ویژه ای قرار نگرفت و نقطه ابهام است و این فساد اینطور که معلوم است یکی از جایگاه های اصلی عالم را به هم میزند و آن بحث مالکیت است، مالکیتی که حق دخل و تصرف می دهد؛
عملا مؤلف جهت دهی نعمتها را در حد یک فساد معادل دخل و تصرف غیرمجاز و غصب می دانند و این مسئله همیشه در عالم موجب دعواهای سنگینی میگردد

مالکیت فرع قدرت است.

#یادداشت
#روح_توحید_نفی_عبودیت_غیر_خدا
#توحید_از_دیدگاه_خط_مشی_اجتماعی
#مالکیت
#مرتضی_قربانی
#یادداشت_3
#جلسه_137

 

◾️مالکیت فرع قدرت است.
◾️ماسوی الله عین فقر‌اند.
◾️ماسوی الله وجود ندارند و اصلا چیزی نیستند و در این هویت همه مشترک‌اند.
◾️ماسوی الله قادر نیستند. زیرا قدرت و تاثیر فرع وجود است.
◾️ما سوی الله علی الخصوص بشر مستوی القامه فقط اختیار و توانایی دارد.
◾️بشر بدون اجازه مالک اصلی حق تصرف حتی در خود را ندارد. (بحث اهدای عضو، خودکشی، افراط در ایثار و انفاق، کیفیت و کمیت تعامل با افراد و منابع و محیط زیست و…)
▪️در جلسات قبلی مطرح شد که به حکم عقل فقط باید برنامه و روش خالق، حاکم باشد. (توحید در تشریع)
◾️بشر این پدیده‌ی ضعیف و نیست، بالذات در بهره‌وری از منابع برتری ندارد و باید طبق روش حق و با اجازه‌ی او با این جهان عاریه‌ای، تعامل کند والا متصف به فساد می‌شود زیرا دائما از تعادل خارج و در اسراف و احتکار شناور است.

مالکیت تکوینی و مالکیت تشریعی

#یادداشت
#روح_توحید_نفی_عبودیت_غیر_خدا
#توحید_از_دیدگاه_خط_مشی_اجتماعی
#عقیل_رضانسب
#یادداشت_40
#جلسه_137

💠 مالکیت تکوینی و مالکیت تشریعی

🔺 متن بعد از اینکه اصل اینکه توحید به معنای انحصار مالکیت به خدا است را بیان می کند، دو پاراگراف بحث می کند که در اولی به مالکیت تکوینی و در دومی به مالکیت تشریعی می پردازد.
1️⃣ #مالکیت_تکوینی
در این قسمت از متن
«هیچ‌کس، هیچ چیز را رأسا و مستقلا مالک و صاحب اختیار نیست. همه چیز، امانتى است در دست انسان براى بهره‌مندى و یارى گرفتن از آن در راه تکامل و تعالى. چنان نیست که انسانِ دارنده، بتواند نعیم این جهان را که دستآورد تلاش هزاران پدیده و عنصر این جهان است، تباه و نابود سازد یا بىاستفاده و مهمل بگذارد یا در راهى بجز تعالى انسان بهکار برد.»
🔺مالکیت تکوینی را می پردازد لذا است که می گوید انسانِ دارنده ناچارا نعمت های جهان را در مسیر تعالی انسان به کار می برد، اصلا نمی تواند بدون استفاده در این مسیر بگذارد، نمی تواند تباه کند.
🔺مالکیت تکوینی می گوید که همه چیز ملک واقعی خدا است و تو حتی لحظه ای که داری فساد ایجاد می کنی هم خودت و آن فسادت همه ملک خدا هستید؛ «لا یمکن الفرار من ملکه»
2️⃣ #مالکیت_تشریعی
اما پاراگراف دوم متن در مورد مالکیت تشریعی است آنجا که می فرماید:
«آنچه در دست انسان است اگر چه براى اوست، ولى داده و بخشودۀ خداست، پس باید در راهى به‌کار رود که خدا معین کرده است، و در واقع، در راه طبیعى و اصلى‌اش، در راهى که براى آن آفریده شده است. صَرف آن و بهره‌جوئى از آن در هر جهت دیگر، منحرف کردن آن است از جهت طبیعى‌اش(فساد). نقش انسان در این بارانداز نعمت‌هاى رنگارنگ خدا، به‌کار گرفتن و بهره بردن درست آن است، و قبلا البته زنده کردن و به کمال رساندنش؛»
🔺در اینجا سریع از یک یک فضای تکوینی که در آنجا توصیف اتفاق می افتد یک کره توصیه ای هم می گیرد که حال که همه چیز ملک خدا است و خدا به عنوان نعمت به انسان بخشیده پس باید در راهی به کار رود که خدا معین کرده است!
🏷 (واقعا این جزو ویژگی های فوق العاده این متن است که ابتدا یک فضای تکوینی و توصیفی مطرح می کند و سریع کره تشریعی و توصیه ای آن را نیز می گیرد. در بقیه متن نیز همین کار تکرار شده است.)
🔺 اینجاست که فساد یعنی منحرف کردن نعمت الهی به انسان از مسیر تعیین شده توسط مالک حقیقی آن معنا پیدا می کند؛ یعنی انسانی که در برش تکوینی خود او و همین فسادش هم ملک خدا ست، در برش تشریعی حق ندارد که این فساد را ایجاد کند و باید این نعمت را در مسیر تعیین شده توسط مالک حقیقی خود مصرف کند؛ لذا است که بهره بردن درست و نادرست معنا پیدا می کند.

💠 آیات مورد استشهاد و بیان مالکیت تکوینی و تشریعی
1️⃣ دو آیه اول و بیان مالکیت تکوینی
34. قُلْ لِمَنِ اَلْأَرْضُ وَ مَنْ فِیهٰا إِنْ کنْتُمْ تَعْلَمُونَ ﴿المؤمنون‏،84﴾
35. سَیقُولُونَ لِلّٰهِ قُلْ أَ فَلاٰ تَذَکرُونَ ﴿المؤمنون‏،85﴾
🔺 در این دو آیه کاری با دادن نعمت ها به انسان و وظیفه او در مقابل این نعمت های داده شده به او ندارد و صرفا بیان می کند که زمین و هر آنچه در آن است (به عنوان نعمت های در دسترس انسان) فقط برای خدا است.
2️⃣ دو آیه دوم و بیان مالکیت تشریعی
36. هُوَ اَلَّذِی خَلَقَ لَکمْ مٰا فِی اَلْأَرْضِ جَمِیعاً ﴿البقرة،29﴾
37. اُعْبُدُوا اَللّٰهَ مٰا لَکمْ مِنْ إِلٰهٍ غَیرُهُ هُوَ أَنْشَأَکمْ مِنَ اَلْأَرْضِ وَ اِسْتَعْمَرَکمْ فِیهٰا ﴿هود،61﴾
🔺 در این دو آیه حالا انسان از حیث داده شدن نعمت ها به او مد نظر است، نعمت هایی که ملک خدا است ولی خدا برای انسان (خلق لکم) و برای استفاده درست او از آن ها (استعمرکم فیها) قرارشان داده است.

ارتقای مفهوم فساد!

#یادداشت
#روح_توحید_نفی_عبودیت_غیر_خدا
#توحید_از_دیدگاه_خط_مشی_اجتماعی
#احمد_قوی
#یادداشت_5
#جلسه_137

💠 ارتقای مفهوم فساد!

معمولا واژه ها و مفاهیم مختلف بر اساس یک تلقی عرفی در ذهن ما شکل میگیرد و در ادامه نیز مناسبات ما با این‌مفاهیم بر اساس همان فهم اولیه عرفی شکل می گیرد.
اما این پایان ماجرا نیست و یکی از اتفاقات جالب توجهی که در ادبیات دینی به چشم میخورد دستکاری در مفاهیم است. البته این دستکاری تضادی با فهم عرفی اولیه ایجاد نکرده و آن را دستخوش استحاله قرار نمی دهد بلکه به صورتی هنرمندانه یک مفهوم را عمیق تر و دقیق تر تقریر کرده و موجب و رشد آن مفهوم میگردد. برای این پدیده (که میتوان از آن به ارتقای مفهومی یا واژگانی تعبیر کرد) مثال های متعددی می توان یافت.

در این متن نیز تصویری که از مفهوم “فساد” ارائه شده نمونه جذابی از همین پدیده است و نگارنده به زیبایی تلقی عرفی اولیه از فساد را به تغییر جهت دان در مسیر استفاده از نعمت ها از جهت طبیعی و به کار انداختن آنها در هدفی غیر از آنچه برایش خلق شده اند ارتقا می دهد.

توحید از دیدگاه انسان‌شناختی

#یادداشت
#روح_توحید_نفی_عبودیت_غیر_خدا
#توحید_از_دیدگاه_انسان‌شناختی
#حمیدرضاشب_بویی
#یادداشت_9
#جلسه_137
با توجه به اینکه متن به گونه ای بحث از مالکیت را مطرح نموده است که نشان دهد در بحث مالکیت یک نفی عبودیت غیر خدا شکل گرفته که آن نفی تمام مالکیت ها از انسان است و خیلی خوب این نفی تمام مالکیت ها خیلی زود بحث جهت گیری ها پیش آمده است که جهت گیری اشیاء نیز از انسان سلب می شود و در مسیر تکوین و توحیدی اش قرار می گیرد(روح توحید، نفی عبودیت غیرخدا)
اما نکته حائز اهمیت در این مبحث این است که صرف پذیرش اینکه مالکیت ها همه از آن خداست جهت گیری ولایت الهی اشیاء را روشن نمی کند و این رابطه مستقیمی با معرفت توحیدی می یابد یعنی هر آنقدر قطع مالکیت های غیر خدا را به ظهور و میدان بکشانیم در جهت تحقق مالکیت اصیل و حقیقی حرکت کرده ایم و این امر نیز امکان ندارد جز با شناخت جهت گیری ها، یعنی جهت گیری های غیر الهی قرائن بسیار خوبی برای دنبال کردن مالکیت های غیرالهی و قطع دست غصبی انها از ملکیت بر اشیا است.

مالکیت مطلق و ید امانی

#یادداشت
#روح_توحید_نفی_عبودیت_غیر_خدا
#توحید_از_دیدگاه_خط_مشی_اجتماعی
#محمد_حسین_خانی
#یادداشت_11
#جلسه_137

بسم الله الرحمن الرحیم

🔰مالکیت مطلق و ید امانی

مالکیت مطلق واصیل همه نعم وذخائر موجودی های جهان مختص خداست یعنی ما وقتی خود را مالک میخوانیم یک مالکیت مجازی منظورمان است زیرا مالک حقیقی تمام نعم که خود انسان را هم شامل می شود خداوند است ،به ادبیات فقهی یعنی ما یدمان ید امانی است یعنی مالک اصلی اوست به اذن او من توان واجازه تصرف دارم

🔰#ید_امانی : ما در دو صورت اذن در تصرف داریم
1- اذن مستقیم مالک یا اذن از طریق قائم مقام و یا وکیل مالک
2- مواردی که شرع از سوی مالک اذن می دهد (مالی که در معرض تلف است )
در بحث ما مصداق مورد دوم با مورد اول یکی است.

اگر بخواهیم دقیق بررسی کنیم ما باید در تمام تصرفات (تمام کنش های فردی و اجنماعی) اجازه ای از مالک داشته باشیم یعنی باید قبل از هر کاری این سوال را از خود بپرسیم ایا خداوند در این کار در این فعل در این حرف رضایت دارد ؟ ایا او اذن داده یا نه ؟ این اجازه نه تنها برای حجت واحتجاج بلکه برای اذن تصرف در آن نعمت است
یک پله بالاتر خودمان به عنوان ملک الهی ایا اجازه انجام هر کاری را داریم ایا می توانیم کاری یا فعلی خلاف اذن مولی انجام دهیم ؟
وقتی نگاه ما به خودمان و تمام نعمت ها وهستی اینگونه شد کار ها اصلاح می شود چون اگر کاری خلاف اذن مولی انجام دادی شما نعمت را تلف کردی وضامن هستی این نعمت شاید وقت ،جسم و یا استعداد تو باشدتو حق نداری در راهی که مولی اذن نداده این نعمت را خرج کنی.

🔰بحث دوم در ید امانی تلف در صورت غیر تعدی است یعنی ای انسان اگر نعم الهی را بدون هیچ کم کاری و تعدی از دست دادی و محروم شدی مواخذه نمی شوی شاید بشود به تعبیری گفت خیلی مامور به نتیجه نیستی اگر در وظیفه خود که امانت داری نعم الهی است کوتاهی نکنی کار حل است.

🔸این قاعده را می توان در ولایت پذیری نیز تعمیم داد این انقلاب یک امانت است ومالک اصلی آن خداوند است اما تفاوتی که دارد این امانت یک وکیلی دارد از طرف مالک که امرش و دستورش عین دستور مالک واجب الطاعه است.

معانی مالکیت

#یادداشت
#روح_توحید_نفی_عبودیت_غیر_خدا
#توحید_از_دیدگاه_خط_مشی_اجتماعی
#سید_مصطفی_مدرس
#یادداشت_33
#جلسه_137

#معانی_مالکیت:

💠تفسیر المیزان سوره حمد: الرب هو المالک الذی یدبر امر مملوکه. (تعریف لغوی)؛ پس یکی ملک در آن هست و یکی تدبیر

▪️ملک: نوع قیام شیء بشیء یوجب صحة التصرفات: ارتباط و پیوندی که موجب می شود همه تصرفات در آن صحیح باشد.

• ملکیت عرفی و اعتباری: این یک مفهوم عرفی از ملکیت است و این ملکیت هم اعتباری است برای زندگی اجتماعی و همه ی عقلا در سراسر عالم آن را می فهمند.

• ملکیت حقیقی: ملکیت حقیقی آن جایی است که یک چیزی در حقیقت خودش و وجود خودش وابسته و بند به چیز دیگری باشد نه اینکه یک ارتباطِ اعتباری برقرار باشد مثلا انسان میگوید: یدی، رجلی، عینی و… وقتی خداوند متعال مالک انسان می شود، از این جنس حقیقی است. یعنی انسانها هیچ وجودی استقلالی ندارند. ملکیت حقیقی آنجایی است که شیء در ذاتش محتاج و مملوک باشد. این مملوکیت را ما در رابطه ی خود با خدا باور نکرده ایم و به خیالمان مملوک اعتباری خدا هستیم نه مملوک حقیقی. چون مملکویت را اعتباری میگیریم گویی فکر میکنیم میشود بی خدا هم باشیم. در مملوکیت اعتباری حالت زنندگی و کراهتی هم که داریم از همین جهت است که فکر میکنیم این موجود حقیقتا ملک نیست لکن آمده اند با یک اعتبار او را ملک دیگران کرده اند لذا از این مساله تنفر و انزجار داریم.
به خیالمان همانطور که عبد و مولای عرفی زننده است، رابطه مان با مولای حقیقی را هم طوری تعریف میکنیم که زننده می شود. در اینجا اصلا ملکیت اعتباری نیست. اینجا استقلالی نیست، اینجا وجودی نیست ولی در رابطه ی عبد عرفی اینها همه هست و همین تناقض موجب زننده بودنش می شود. این فضای مبنایی اصول هم هست، و در اذهان ماها مبانی اصولی مان پر رنگ شده است ، در اصول ما رابطه ی خودمان با خدا را اعتباری میگیریم و همین موجب این شده که ما همیشه خودمان را ملک اعتباری تصور کنیم لذا وقتی میگوییم ما تحت تدبیر هستیم و… بدمان می آید.

جوامع استیلایی

#یادداشت
#روح_توحید_نفی_عبودیت_غیر_خدا
#توحید_از_دیدگاه_خط_مشی_اجتماعی
#حمزه_وطن_فدا
#یادداشت_22
#جلسه_137

در نگاه جامعه شناسانه به تاریخ جوامع و تمدن های بشری و بررسی روابط پایه افراد جامعه ، با سه #نظریه_اجتماعی رو به رو هستیم

◾️#جوامع_استیلایی
که روابظ شان را بر اساس استیلاگر و استیلا جو سامان داده اند و نظریه اجتماعی شان ، یعنی آن امری که روابط در آن جامعه را شکل داده است، استیلاست
جوامع کهن ، نظام های پادشاهی که در آن سلطان و اشراف تافته ای جدا بافته هستند و طبقه ای اعلی و نظر کرده خدایان و مرتبطین با خدایان محسوب میشوند و مردم یا رعیت یا بردگان و در طبقه سفلی هستند مصداق این نظریه اجتماعی هستند

◾️#جوامع_بازار
که روابطشان به مثابه متعاملین و متبایعین شکل گرفته است و خرید و فروش و احتیاج هر یک از طرفین معامله به دیگری ، نظام اجتماعی ایشان را شکل داده است.
جامعه مدرن که در آن همه چیز هویت تجاری و داد و ستدی دارد و به مثابه یک بازار بزرگ است ، نمونه این نظریه اجتماعی هستند .

◾️#جامعه_اخوت
که روابط بر اساس محبت و اخوت و کرامت بنا شده است و نه کسی نسبت به دیگری استیلا دارد و او را به بردگی میگیرد و نه تعادلش بر اساس دارندگی و نیاز توامان اقتصادی به یکدیگر تعریف شده است.
جامعه انبیاء تنها مصداق چنین نظریه پایه اجتماعی است که صورت اکمل آن در دوره ظهور حجت خداوند محقق میشود.

🔹جامعه استیلایی جامعه گرگ و گوسفندی است و یک گرگ مسلط همیشه گوشت و استخوان گوسفند را میجود ، این جامعه تبعیض آمیز اساسی یک سویه دارد ، سویی بهره مند و بهره کش و سویی بی بهره و بهره ساز
🔹اما جامعه بازار ، اگر چه در آن شبه تعادلی تصویر میشود و روی کاغذ و در مقام نظر جامعه ای یک سویه نیست ، اما این تعادل محصول گسترش کمّی گرگی به تمامی افراد جامعه است و روابط از رابطه گرگ_گوسفند جامعه استیلا به رابطه گرگ_گرگ بدل شده استکه هر یک از طرفین میخواهد دیگری را بدرد و دارایی او را به خود ضمیمه کند اما احتیاج هر یک از طرفین به دارایی طرف دیگر و همین طور کثرت عرضه ها و تقاضا ها ، علی رغم گرگی طرفین جامعه را در کل به نوع حداقلی از ثبات و تعادل کشانده است.

پیرامون این دو جامعه باید بیش از این گفت و شنید اما مهمترین سوال این است که:

❓چرا جوامع استیلایی و بازاری شکل میگیرد و علی رغم نکبات این دو جامعه ، به خصوص اکنون که هر دو نظریه اجتماعی به جلوه تام و تمام رسیده اند و فساد آن رخ نموده است ، بشر نمیتواند به جامعه اخوت که ارزوی فطری اوست دست یابد.

📌پاسخ را باید در کتاب روح توحید نفی عبودیت غیر خدا جستجو کرد
وقتی جلوه توحید در “برابری انسان ها در مقابل خدای متعال” برای جوامع بشری رخ ننموده باشد ، این طبیعی است که طاغوت در فضای جهل بشر به انحاء مختلف برای خود خویشاوندی و نزدیکی ویژه به خدای واحد یا خدایان تعریف کند و اینگونه در یک استیلای مطلق بشر را در مرداب زندگی بردگی غرقه سازد.

📌پاسخ را باید در کتاب روح توحید نفی عبودیت غیر خدا جستجو کرد
وقتی توحید در افق مالکیت مطلق و اصیل همه نعم و ذخایر جهان و اختصاص آن ها به خدا معنا نشود یا این معنا در ذهن و قلب بشر سیطره نیابد طبیعی است که مال من ، مال من است و این مال باید هر روز فربه تر و فربه تر گردد و اشتهای تحریک شده ام مال تو و هر مال دیگری در عالم را هم طلب میکند و مال خود میداند و هیچ مانع و کنترل عقلی و عقلایی در میان نیست مگر ضعف من در بلعیدن مال دیگران یا قوت ایشان در عدم بلعیده شدن .
در این جامعه تجارت پایه ی گرگ بنیان ، میتوان تمام پدیده ها که حالا بر اساس این نظریه اجتماعی بازار به کالا تبدیل شده اند ، از علم و سلامتی و ورزش و دانش و فرهنگ و عفت و خانواده و طبیعت و آسمان و زمین و کوه و دریا و جنگل و صحرا و کرات و همه چیز و همه چیز را به قوت گرگی بلعید و تنها گرگی سایر گرگ ها این عیش نوس را حد بزند و تنگ نماید و دنیا در سایه ای از جنگ و تکالب گرگ ها فرو رود.

📌اما با نگاه توحیدی، به سهولت و طبیعی ، روابط اجتماعی، صورت اخوت به خود میگیرد، چرا که این مال از آن من نیست که قرض دادنش یا انفاق کردنش برایم خسارتی به بار آورد
این مال او از آن او نیست که به آن طمع کنم و از چنگش به در آرم ، مال خداست
من مال خودم نیستم که خودم را از برادرم دریغ کنم ، من ، دارایی ام ، توانایی ام ، آبرویم ، اموالم ، فرزندانم ، همه و همه امانتی الهی است که باید طبق قاعده به صاحبش برگردد و این دست صاحب حقیقی اموال و دارایی من است که از آستین نیاز برادر مومنم بیرون می اید و اینگونه با اعطای دارایی ام به برادرانم ، امانت را به صاحبش بر میگردانم . از مال برادرم که چون مال خودم به امانت از جانب خدای در دست او سپرده شده است ، محافظت میکنم

ارتقای دین و دینداری

#یادداشت
#روح_توحید_نفی_عبودیت_غیر_خدا
#توحید_از_دیدگاه_خط_مشی_اجتماعی
#سعید_خورشیدی
#یادداشت_9
#جلسه_136
#ارتقای_دین_و_دینداری
میفرمایند دین آمده لیقوم الناس بالقسط، دین آمده تا مردم برخیزند و هر چیزی را سر جای خودش بگذارند.
برای این کار انبیا را فرستاده که میگویند : آمده ایم دفینه خاک خورده عقل شما را بیرون بیاوریم و برانگیزیم.
بعد میگوید لا اکراه فی الدین !
یا اینکه فرمود : أفی الله شک ؟!
جای دیگر فرموده : ان الدین عندالله الاسلام
این گزاره ها را کنار هم که میگذاریم ، تعریفمان از دین چقدر ارتقا می یابد !
گویی همانطور که اسلام مفهوم ولایت را ارتقا بخشیده ، مفهوم اخوت را ارتقا بخشیده ، مفهوم انسان را ارتقا بخشیده ، یک ارتقا و توسعه عظیم هم درباره مفهوم دین رقم زده ، دیگر این دین ، دینی بر حق اما در عرض ادیان هندوئیسم و مسیحیت و یهود و فرق کوناکون نیست ، بلکه اصلا یک مفهومی را از خودش ارائه کرده که مافوق همه اینهاست. اینجا همه شریعت روح دارد، اینجا قرآن یک دنیا از مفاهیم است نه صرفا کتابی که خوانده شود و ثواب و حور وقصور به ارمغان بیاورد .اینجا دین بمعنای مبارزه با تکوین بشر ، برای رسیدن به سعادت نیست ، بلکه ترجمه تشریعی تکوین خود اوست و چارچوبی برای کمال او فی الدنیا و الاخره
ضمنا اگر مفهوم دین ارتقا پیدا کرد، پس تصویر ما از دینداری هم باید ارتقا پیدا کند، روش تبلیغ دین هم باید ارتقا پیدا کند !

آموزش و پرورش انقلابی

#یادداشت
#روح_توحید_نفی_عبودیت_غیر_خدا
#توحید_از_دیدگاه_خط_مشی_اجتماعی
#سعید_خورشیدی
#یادداشت_10
#جلسه_136
#آموزش_و_پرورش_انقلابی
جلوه اندیشه قیام محوری مستفاد از آیه 46 سوره سبأ ، یا همان اندیشه انقلابی که جانمایه هر پیشرفتی را اراده مردم میداند در آموزش و پرورش چگونه خواهد بود ؟
شاید در یک جمله بتوان گفت : لیقوم الناس بالعلم !
در چنین فضایی ، همه امکانات آموزشی یا در جهت برانگیختن دانش آموز به سمت علم به کار گرفته میشوند یا در جهت تسهیل حرکت او در مسیر علم پس از قیام به آن
نگاه ما این خواهد بود که نهادی به نام مدرسه ( یا مسجد در حالت مطلوب ) علم را معرفی میکند، فضا را روشن میکند و نهایتا نقش ترغیب کننده را ایفا میکند. بعد از برانگیختگی دانش آموز بسوی علم ، برای او کتابخانه ، استاد و امکانات آموزشی فراهم میکند. آن وقت دانش آموز خودش برنامه ریزی تحصیلی را بدست میگیرد که چقدر بخواند و چه بخواند و قطعا انسان به برنامه ای که خودش نوشته باشد پایبند تر است از برنامه ای که بدون لحاظ حتی یکی از نیاز او نوشته شده باشد.
چنین نظام تعلیمی اگر پا بگیرد، دیگر با کرونا و تعطیلی و باد و طوفان هم مختل نخواهد شد. برای نگه داشتن افراد هم نیازی به امتحان و نمره و تهدید و … نیست.
در زمینه تربیت هم همینطور، کار مدرسه میشود لیقوم الناس ( اعم از دانش آموز و خانواده ) بالحق!
نکته : دانش آموز یا طلبه فرقی نمیکند …

ولایت تکفل هست اما اراده و اختیار کسی را تضعیف نمیکند.

#یادداشت
#روح_توحید_نفی_عبودیت_غیر_خدا
#توحید_از_دیدگاه_خط_مشی_اجتماعی
#سعید_خورشیدی
#یادداشت_6
#جلسه_135

#جمع_سالم_بین_ولایت_و_اراده_کامل

گفته شد : ولایت تکفل هست اما اراده و اختیار کسی را تضعیف نمیکند.

حاج آقای علی محمدی در برنامه مصیر میگفتند : مهمترین نکته ای که در نطام تشکیلاتی سید منیرالدین حسینی هاشمی مرا جذب کرد این بود که تشکیلات جوری نظام مند میشد که اختیارات کسی را ذره ای سلب نمیکرد.

این جمع بین تکفل و اراده یکی از ویژگی های ولایت است و جذابیتی که این ویژگی برای فطرت انسان دارد را میتوان نشان از فطری بودن میل به چنین مفهومی دانست.
اما
چگونه میشود که هم تکفل باشد و هم اختیار را از شما سلب نکند ؟
چگونه میشود دیگری متکفل تو باشد ، حاکم بر تو باشد اما اختیار تو خدشه دار نشود و کاملا صاحب اراده باشی؟
این اتفاق با چه چیزی به جز جان یکی شدن و وحدت تلقائی اراده ها ممکن است ؟
درک کردن چنین معنایی از ولایت بسیار دشوار است و با ذهن های ما فاصله ها دارد …
اما اگر فاصله ها رفع شود و “ولایت” صحیح و نیرومند توصیف شود، همه افرادی که برای جلوگیری از ظلم و دیکتاتوری و حاکم شدن انسان بر سرنوشت خودش، به دموکراسی پناه برده اند، به ولایت خواهند گروید.

استاد پناهیان در سخنرانی روز غدیر برای جمعی از دانشجویان لندن :

#یادداشت
#روح_توحید_نفی_عبودیت_غیر_خدا
#توحید_از_دیدگاه_خط_مشی_اجتماعی
#سعید_خورشیدی
#یادداشت_7
#جلسه_135

استاد پناهیان در سخنرانی روز غدیر برای جمعی از دانشجویان لندن :

– اولا میفرمایند ( نقل بمضمون ) : بجای صرف کردن نیرو برای اثبات ولایت، سعی کنید ولایت را آنگونه که هست توصیف کنید.
( احتمالا از همان جهت که توصیف نیرومند، غالبا خودش زمینه تجویز را فراهم میکند و نیازی به قبولاندن تجویزات ندارد )

– سپس توضیح هایی درباره ولایت میدهند :
» مدیریت توام با رعایت کرامت انسان
» یک دلسوزی بی نظیر و شدید
» تامین نیاز عاطفی کل جامعه ( جامعه بمثابه یک خانواده )

خیلی جالب است اما ی جا گفته میشود که : ولایت آنقدر جنبه همگانی اش پررنگ است که در بستر ولایت ممکن است جامعه به سمت و سویی خلاف اهداف الهی و صحیح حرکت کند اما ولی جامعه علی رغم برخورداری از قدرت مطلق ، اعمال قدرت نمیکند و بزرگوارانه برخوردار میکند !

لایت یک زاویه نگاه یا رویکرد در ارتباط بین افراد جامعه و حاکمان جامعه است ؟

#یادداشت
#روح_توحید_نفی_عبودیت_غیر_خدا
#توحید_از_دیدگاه_خط_مشی_اجتماعی
#سعید_خورشیدی
#یادداشت_8
#جلسه_135
#چند_سوال
ولایت یک زاویه نگاه یا رویکرد در ارتباط بین افراد جامعه و حاکمان جامعه است ؟
ولایت یک وظیفه است که باید محقق شود ؟
ولایت یک عمل اخذ کردن و انتخابی است که یکی خدا و مومنین را ولی بگیرد و دیگری طاغوت را ؟
ولایت یک توصیف از حقیقت ارتباط انسان هاست ؟
ولایت که بمعنای تکفل است، یک نسبت است که بین دو طرف برقرار میشود؟ در رابطه رسول خدا با مردم این نسبت دوطرفه تکفل چطور تصویر میشود ؟